Kniha

Praha očima staletí

Vydání: Orbis 1972 | Jazyk: čeština | Signatura: E 7007

Vývoj vnější tváře města v chronologické řadě 151 dřevořezů, mědirytin, leptů, ocelorytů, litografií, akvatint a fotografií věrně zobrazujících panorama města, jeho ulice, památky i jednotlivé architektury od konce 15. do 70. let 20. stol.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Praha očima staletí

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Autor vybral ze sbírek Archívu hlavního města Prahy nejkrásnější a nejvýznamnější černobílé i kolorované grafické listy, doplnil je dobovými i současnými fotografiemi a vytvořil tak knihu, v níž se jako na filmovém pásu odvíjí proměnlivý obraz Prahy od r. 1493 do 70. let 20. stol. V grafických listech je možné sledovat, jakou měrou zasáhla do gotické Prahy renesance i jaké nové rysy přidal její tváři barok. Jak idylickým místem byla v 19. stol., kdy se vltavské vody nespoutané ještě kamenným nábřežím doširoka rozlévaly, kdy město svíraly hradby a na výlet se chodívalo do čtvrtí, které jsou dnes v těsném sousedství městského centra. - V úvodní textové části autor podává výklad o historickém vývoji vnější podoby Prahy, jak se postupně pražská krajina měnila v město a jak se vyvíjela snaha zobrazit její tvář.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíHLAVSA, Václav
NázevPraha očima staletí
PodnázevPraga skvoz' prizmu vekov = Prag im Spiegel der Jahrhunderte = Prague through the Eyes of the Centuries = Prague a travers les Siecles
AutorVáclav Hlavsa ; Fot. současné Prahy Josef Ehm
Vydání4. přeprac. vyd
Měřítko
Místo vydáníPraha
NakladatelOrbis
Rok vydání1972
Rozsah42 s., 151 fot
Durata
Vybavení
Rozměry
Počet stran42
Doprovodný materiál
Název edicePragensia
Poznámka
Obsahová char. "OCH"D5b3d
Obsah OCHuPražské malířství, kresba a grafika. Obrazy staré Prahy.

Lístek

MARC
Náhledy
Praha očima staletíPraha očima staletí