Kniha

Praha 15. století

Vydání: Univerzita Karlova, Nakladatelství Karolinum 2023 | Jazyk: česky a latinsky | Signatura: D 30923

Odborná publikace zkoumá problematiku fungování společnosti v pozdně středověké Praze. Autor se soustředil na období ovlivněné událostmi husitské revoluce. Téma je nastíněno na příkladech šesti dlouhodobých konfliktů komunálního charakteru.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Praha 15. století

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

První kapitola je zaměřena na konflikt mezi Novým a Starým Městem pražským, v jehož průběhu se Novoměstští snažili dosáhnout stejných městských práv a privilegií jako Staroměstští. Dále se autor věnuje dočasnému výlučnému postavení Staroměstské radnice během volby panovníka, které vedlo k napětí mezi Pražany a zemskou šlechtou. Rozebírá konfliktní vztah městské rady a tzv. velké obce, která neměla formálně definována privilegia. Následující kapitola popisuje postupnou proměnu náboženských poměrů ve městě od nesnášenlivosti vůči katolíkům k náboženské toleranci. Další kapitola je o sporech měšťanů a cechovních řemeslníků o právo vařit pivo. Poslední kapitola se věnuje snahám o zajištění svobodné volby radních bez zásahů panovníka či zemských úředníků. V příloze je přepis zápisů o udělení měšťanského práva z knihy památné Starého Města pražského z let 1417-1480.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíNodl, Martin
NázevPraha 15. století
Podnázevkonfliktní společenství
AutorMartin Nodl
VydáníVydání první
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelUniverzita Karlova, Nakladatelství Karolinum
Rok vydání2023
Rozsah306 stran
Durata
Vybavení
Rozměry21 cm
Počet stran306
Doprovodný materiál
PoznámkaČástečně latinský text, anglické resumé
ISBN978-80-246-5710-3
Cena370
Obsahová char. "OCH"D5a3
Obsah OCHuPraha středověká (10. - 15. stol.). Praha za vlády Přemyslovců, Lucemburků a Jagellonců. Praha husitská. Praha ve středověkých kronikách.

Lístek

MARC