Kniha

Povídky ze Svrabové čtvrti

Vydání: Cattacan 2020 | Jazyk: čeština | Signatura: AA 94453

Povídky rodáka z bývalého pražského židovského ghetta, které za svého života z politických důvodů mohl publikovat jen velmi omezeně, nám přiblíží dnes již zaniklou atmosféru této části Prahy a životy jejích obyvatel.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Povídky ze Svrabové čtvrti

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Texty uveřejněné v této knize jsou první částí projektu vydání souborného literárního díla židovského česky píšícího spisovatele Františka R. Krause (1903–1967). V povídkách tohoto svazku (zčásti i autobiografických) vyniká jeho osobitý popis „pražských typů“ a mimořádná citlivost k reáliím. Vyrůstá před námi obraz Prahy nevšední (díky umění dívat se z nečekaných úhlů) a zároveň realistický (jde o Prahu starou, zasutou, leč skutečnou). Některé z povídek se týkají osobností, s nimiž se znal (Franz Kafka, Egon Ervín Kisch) či příběhů dob minulých (Mozart, Cassanova), jiné jsou příběhově usazeny do období Mnichova a protektorátu a zčásti i do období holokaustu, který sám zažil (Terezín, Osvětim). Nakladatelská anotace. Kráceno.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíKraus, František Robert
NázevPovídky ze Svrabové čtvrti
Podnázevzmizelý svět židovské Prahy
AutorFrantišek R. Kraus ; ilustroval: Ivan Bukovský ; úvodní slovo: Tomáš Kraus ; doslov: František Cinger
IlustrátorBukovský, Ivan
VydáníVydání první
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelCattacan
Rok vydání2020
Rozsah341 stran
Durata
Vybaveníilustrace
Rozměry20 cm
Počet stran341
Doprovodný materiál
PoznámkaAnglické a německé resumé
ISBN978-80-88349-08-2
Cena349
Obsahová char. "OCH"A1
Obsah OCHuBeletrie pro dospělé čtenáře a mládež v češtině.
Název dílčí částiSouputník Kafky, Broda, Urzidila, Kische i bratří Čapků /; Abraham Sonnenschein, poslední převozník ve vnitřní Praze --; Drůš Mauruse Blocha --; Hoši ze "Svrabové čtvrti" --; Železný poklad --; Tichá gratulace u hrobu --; Egonek Kischů tančí tango --; W. A. Mozart ve Staronové synagoze --; Briliantová podkova --; Ráj zaslíbený --; Hvězdná Manon --; Zikmund Reach, Praha - Skořepka - Evropa --; Sladkosti z Mikulášské třídy --; Egon Pohrias, Praha - Kolkovna - Evropa --; Matka --; Trojský kůň u Prašné brány --; U hrobu vysokého rabína --; Hvězda --; Nikoliv pohádka, ale reportáž! --; Po schodech ke Staronové synagoze --; Zrodil se člověk

Lístek

MARC