Kniha

Povídky psané pod vlivem extáze

Vydání: Fra 2012 | Jazyk: čeština | Signatura: AA 68860

Čtrnáct zhuštěných, jízlivě vtipných i ostře kritických povídek předvádí tragikomické hrdiny a jejich představy o sladkém životě, reprezentovaném především náhodným sexem, drogami a bezobsažným luxusem.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Povídky psané pod vlivem extáze

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Přes explicitní název nejde o texty, vzniklé pod bezprostředním vlivem jakékoli drogy - jde o pečlivě promyšlené, maximálně zhuštěné povídky, které spíše než o opojení vyprávějí o hořkém vystřízlivění, jsou plné kruté sebereflexe, jízlivého humoru, mívají neodolatelné pointy a často i silný sociální apel. Navíc prozrazují stylistickou virtuozitu; hned úvodní povídka, psaná výhradně tázacími větami, mistrně navozuje dojem omámeného mozku, který po požití titulní drogy bezmocně klopýtá za překotnými událostmi a nestíhá se dobrat jediné odpovědi. V dalších textech pak potkáváme tragikomické hrdiny, upoceně se snažící o bohémský život, k nimž jim chybí potřebná výbušnost osobnosti, sexuálně frustrované voyeury i materiální chudáky, marně dusící svůj oprávněný pocit křivdy. Jeden takový nám dokonce poví svou verzi tragické nehody princezny Diany. Enfant terrible současné francouzské literatury brilantně spojil vtip se vztekem, frivolitu s jasně kritickým názorem a pronikavou inteligencí, místy až narcistně manifestovanou.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíBEIGBEDER, Frédéric
NázevPovídky psané pod vlivem extáze
AutorFrédéric Beigbeder ; [il. Martin Kubát] ; z francouzského originálu přeložili Anna Lukavská, Erik Lukavský
PřekladatelLukavská, Anna; Lukavský, Erik
IlustrátorKubát, Martin
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelFra
Rok vydání2012
Rozsah105 s.
Durata
Vybavení
Rozměry18 cm
Počet stran105
Doprovodný materiál
Název ediceSvětová próza
Poznámka
ISBN978-80-87429-17-4
Cena169
Obsahová char. "OCH"A1
Obsah OCHuBeletrie pro dospělé čtenáře a mládež v češtině.
Název dílčí částiSpleen na letišti Roissy-Charles-de-Gaulle --; Nemoderní text --; Den, kdy jsem se líbil holkám --; První hlt extáze --; Rukopis nalezený v Saint-Germain-des-Prés --; Kocovina po mejdanu --; Muž, který se díval na ženy --; Jak se stát někým --; Největší Žijící Francouzský Spisovatel --; Nejhnusnější povídka knihy --; Extasy Ago-go --; První povídka "Easy Reading" --; Samota v několika

Lístek

MARC