Kniha

Pontifikát empatie

Vydání: Eminent 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22278

Čtvrtá sbírka současného českého básníka a textaře obsahuje verše, které se zamýšlejí nad zcela běžnými událostmi a úkazy.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Pontifikát empatie

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Gordonovy reflexe jsou pojaty jako volný proud myšlenkových asociací či řetěz hromadících se epizod, směřujících do vygradované pointy. Autor popisuje jednotlivá básnická čísla zvláště s důrazem na vyjádření citové stránky, která se stává hlavním nástrojem jeho stylizace. Vnímání dějů, jejichž jsme svědky, jež nás obklopuje či vynořuje se ze vzpomínek, bájí a historických obrazů, má přitom pestrou námětovou strukturu a sahá od lyrických reflexí třeba až k návratům do říše dávných legend a mýtů. Tak je to například hned v úvodní básni, jejímž středobodem jsou "uhasínající rysy" blíže neurčeného následníka trůnu. Jinde se zase "zapaluje oheň Telamonů" a objevuje se odkaz i na "krev rodu Slavníkovců" či na epochální Hannibalovo tažení. Vedle těchto inspirací však Gordon především zůstává bytostným poetickým vypravěčem, pro něhož jsou neméně podstatná sdělení o lidských strastech a bolestech, o vnitřních stavech duše nebo o melancholických touhách, v nichž je člověk alespoň na chvíli "černým kosem", který dokáže bez příkras a bez patosu "vnímat květ, kůru, trávu, motýly".

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíGORDON, Zbyněk Ludvík
NázevPontifikát empatie
Autor[text] Zbyněk Ludvík Gordon ; [ilustrace Yves Chair]
IlustrátorChair, Yves
Vydání
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelEminent
Rok vydání2013
Rozsah85 s.
Durata
Vybaveníil.
Rozměry21 cm
Počet stran85
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-87352-06-9
Cena149
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiHomeless --; U moře --; Oheň Telamonů --; Kapka --; Impression --; Úvaha zralého muže --; Přání --; Vzpomínka --; Drn na drn --; Má drahá --; Obdiv sborového zpěváka --; Vlčí mág --; Už zase --; Sad --; List --; Opice a kočí --; Šípky --; Svíce --; Procházka s dr. Krásnou --; U růží --; Pouť ke svatému Jiří --; Večer v Polabí --; Vinice a viník --; Temný tulipán --; I takové jsou --; Povodeň --; Zrno --; Před výbuchem --; Confiteor --; Exodus mysli --; V zahradách --; Konec listopadu v Praze --; Bojiště --; Cesta --; Respirare --; Oceán má 365 dní --; Návštěva polikliniky s Emou Cvrčkovou --; Krize --; Pontifikát empatie --; Korunovace --; Jezírko s lekníny --; Noční procházka --; U večeře --; Ramena --; Srpnová neděle --; Draci --; Kafilérka --; Válka na ulici --; Někde mezi Libicí a Velehradem --; Masopust

Lístek

MARC