Kniha

Pohřebiště pecek

Vydání: Petr Štengl 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22384

Třetí samostatná sbírka současné českobudějovické básnířky obsahuje verše, které se formou osobní výpovědi vyjadřují k její vlastní existenci i k současnému stavu společnosti.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Pohřebiště pecek

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Výbor ze svých nejnovějších textů předkládá autorka mnohdy ve vypjatém, až dramatickém stylu, jenž je navíc veden snahou realisticky a bez příkras pojmenovávat věci a události líčené v jednotlivých básních. I když někde zazní poněkud něžnější či jemnější výraz, pokouší se Bolechová od těchto atributů oprostit a svou tvorbu většinou naplňuje slovy stesku, smutku a marnosti. Jakoby, v duchu názvu sbírky, se ocitla "v očekávání / posledního fatálního vzklíčení / na pohřebišti pecek", jež se však může stát i předtuchou pro nezvratný a neblahý osud. Autorka sice přesně neví a nemůže vědět, čeho se bude týkat a čeho bude ještě v životě svědkem, na druhé straně si uvědomuje, že kalendář nelze oklamat, že čas je neúprosný a snad i proto přistupuje jak ke své vlastní existenci, tak k lidskému bytí vůbec, s ironií a nadhledem.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíBOLECHOVÁ, Kateřina
NázevPohřebiště pecek
AutorKateřina Bolechová
Vydání1. vyd
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelPetr Štengl
Rok vydání2013
Rozsah44 s.
Durata
Vybaveníil.
Rozměry19 cm
Počet stran44
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-87563-09-0
Cena145
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiPřipomněl mi otce... --; Muži sázejí zerav... --; Nad vínem z Chile --; Mimo děj --; Měli byste jít do kostela... --; Otče --; Matko --; Nikdy jsem neměla ráda... --; Byla už čtyři měsíce mrtvá... --; Vždycky... --; Jsou věci kterým nerozumím --; Hluchavka... --; Probírám dózu... --; Olympijský rok --; Larsi Burtone --; Je zakázáno --; Do háje --; R-651 --; S hostovskými v rychlíku --; Řeči --; Vánoční --; Jasně --; Co když --; Studna --; Recyklace --; Co ještě zbývá --; O polovinu míň je mě... --; Každý den --; Zastávka jižní --; Sobota dopoledne --; Tak trochu anonymně --; Poledne za okrajem --; Nechce si rozpustit vlasy... --; Vojenský polobotky --; Variace na téma Michaela Jacksona --; Den začínal psem... --; Tak zase další... --; Báseň ve vaječné krizi

Lístek

MARC