KnihaDigitalizovaný titul

Podolská vodárna a Antonín Engel

Vydání: Robert Rytina - VR Atelier 2014 | Jazyk: čeština | Signatura: D 21517

Studie věnovaná jedné z nejvýznamnějších pražských industriálních staveb, monumentální novoklasicistní vodárně na pravém břehu Vltavy v Podolí.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Podolská vodárna a Antonín Engel

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Text publikace, bohatě doprovázené architektonickými návrhy a řezy i černobílými fotografiemi (včetně umělecky laděných snímků ve fotoeseji Jaroslava Beneše), se zabývá nejprve dvěma vodárnami na parní pohon, které byly v Podolí vybudovány na konci 19. stol. - Pražskou vodárnou v Podolí a Vinohradskou vodárnou v Podolí napojenou na dvoukomorový vodojem v Korunní ulici. Po vzniku Velké Prahy v r. 1922 a s ním spojeném zvýšení nároků na množství a kvalitu dodávané vody musely obě stavby ustoupit nové pražské vodárně, postavené firmou Kress Praha v letech 1925-29 podle velkolepého projektu dr. ing. arch. Antonína Engela. Studie podrobně a s řadou technických detailů líčí projekt a výstavbu nové vodárny i její rekonstrukce v průběhu 20. stol. včetně úprav v 90. letech a vzniku Muzea pražského vodárenství ve východní části staré filtrace. Zmíněni jsou významní představitelé vodárny, nechybějí ani statistická data o výrobě vody ve vodárně v letech 1929-2000. Publikaci uzavírá medailon architekta Antonína Engela a vzpomínky architektovy vnučky, ak. malířky Zory Grohmanové. - Bibliografie, res. v angl., něm. a fr., rejstřík místní, jmenný a firem.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
Čtenářská kategoriedigitalizovaný titul
ZáhlavíPODOLSKÁ
NázevPodolská vodárna a Antonín Engel
Autor textuJásek, Jaroslav
Vydání2. dopl. vyd
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelRobert Rytina - VR Atelier
Rok vydání2014
Rozsah113 s.
Durata
Vybavenífot., plánky, tabulky, rodokmen
Rozměry30 cm
Počet stran113
Doprovodný materiál
Poznámka<Elektronická verze přístupná pouze v knihovně.>
ISBN978-80-260-6676-7
Cena150
Obsahová char. "OCH"D5d5
Obsah OCHuSlužby a zázemí Prahy. Pražské vodohospodářství, plynárenství a elektroenergetika. Hygiena města (odpad, kanalizace). Obchod a zásobování Prahy. Veřejné stravování v Praze. Pražské hotely. Cestovní ruch v Praze. Požární ochrana v Praze. Bydlení v Praze.

Lístek

MARC
Náhledy
Podolská vodárna a Antonín Engel