Kniha

Platný příběh

Vydání: Pulchra 2012 | Jazyk: čeština | Signatura: B 21941

Sbírka veršů známého českého basníka, esejisty i mystifikátora svou groteskní a absurdní komikou volně navazuje na autorovu předcházející sbírku "Spouštění s milou".

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Platný příběh

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Brikcius rozdělil sbírku do tří oddílů. Nejrozsáhlejší z nich je ten úvodní, který dal název celému souboru. "Platný příběh" rozehrává nejrůznější momenty, události či situace Brikciových životních etud, ať už k nim skutečně došlo nebo vznikly pouze v autorově fantazii. Právě v rámci tohoto prostoru dostává Brikcius příležitost, aby uplatnil svou komiku a smysl pro groteskní podobu, kterou mnohdy záměrně zdůrazňuje i jakousi až obrozeneckou stylizací. Každou samostatnou báseň pak autor předznamenává svými výroky, v nichž naznačuje poslání i obsah jednotlivých čísel. Zároveň je v těchto citátech v postavě básníka parodováno i autorovo ego, jímž s nadsázkou a ironií vyjadřuje vztah třeba k "rujné ženě", k "drahým poměrům" nebo k zasvěcení svých následníků. V druhé části ("Neplatné reklamy") pak Brikcius využívá svých jazykových znalostí i dovedností a v závěrečném bloku ("Splatná přání") se pak soustředí na satirické zachycení některých jevů na současné společenské scéně.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíBRIKCIUS, Eugen
NázevPlatný příběh
AutorEugen Brikcius ; [k vyd. připravil a medailon autora napsal Radim Kopáč]
Vydání1. vyd
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelPulchra
Rok vydání2012
Rozsah89 s.
Durata
Vybavení
Rozměry19 cm
Počet stran89
Doprovodný materiál1 ilustrace
Název edicePoezie ;
Poznámka
ISBN978-80-87377-35-2
Cena249
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiMonolog --; Dialog --; Chtěl bych plout kol oleandru... --; Oděná jak šlechtična... --; Zastižení --; Luna, žena a moře --; Kdo mi zaručí... --; Uááá --; Šémová aneb Už ne více --; Nač polykat bol tišící... --; Dnes mám za cíl... --; Maminka... --; Rajský sad --; Služka --; Romance --; Láska k moudrosti --; Kde jinde než v Koreji... --; Dříve lhali básníci... --; V zimním spaní... --; Buďto povznesen... --; Obvykle se nebráním... --; Mých veršů vyžilí honci... --; Vlajková loď --; O čem je Česko --; Komu zvoní... --; Poslední leč --; Železářství u Rotta --; Tritam aquam nolite... --; Odolejte svodu... --; Quo usque tandem... --; Sub stella Mercedes Benz --; Unter dem Mercedes-Benz-Stern --; Pod hvězdou Mercedes Benz --; Möbel Lutz --; Labello --; Denisa --; Únos Sabinky --; Paní Lucerny --; Baštonáda; Platný příběh --; Neplatné reklamy --; Splatná přání

Lístek

MARC