Kniha

Planeta Euforikum

Vydání: Cherm 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22369

Druhá samostatná sbírka českého ekologa, filozofa a dramatika obsahuje poezii, která klade důraz na mravní principy a filozofickou etiku současné doby.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Planeta Euforikum

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Základní myšlenkou autorových reflexí jsou úvahy nad smyslem lidské existence, jež v dobových kulisách počínajícího třetího tisíciletí vůbec nenesou znaky euforického vytržení či extáze, jak by se dalo podle názvu předpokládat. Hájek naopak popisuje tento věk střízlivě a pragmaticky a náznak nadšení se u něho projevuje spíše v rovině snu či přání nebo v myšlenkových exkurzích, směřujících zpět do vzdálené minulosti nebo naopak k budoucím světům a vývoji. "Planeta Euforikum" je pro Hájka symbolickým prostorem, v němž se vyrovnává se svými touhami, úspěchy a prohrami, v němž poznává mnohdy vysokou cenu nesnadného bytí s jeho nejrůznějšími příchutěmi, mezi něž vedle sladkých souhlasů patří i trpké a bolestné stesky a povzdechy. "Mnou nenapsané knihy jsou stále ve mně a jsou lehčí než knihy mnou přečtené," s určitou hořkostí a nostalgií konstatuje třeba v jedné básni. A v další pak zase vysloví toto kontrastně znějící přitakání životu: "Podivné, že život neumí jen bolet, i když se sečtou všechny bolesti možné, zdánlivé i velmi skutečné."

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíHÁJEK, Tomáš
NázevPlaneta Euforikum
AutorTomáš Hájek ; [doslov Vladimír Novotný] ; [ilustrace Jana Majcherová]
IlustrátorMajcherová, Jana
Vydání
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelCherm
Rok vydání2013
Rozsah53 s.
Durata
Vybaveníil.
Rozměry21 cm
Počet stran53
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-86370-51-4
Cena150
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiArmstrongova stopa za Velkým vozem --; Chronos a voda --; Kdo si vzpomene (v informační společnosti), ten zabije --; List na podpatku --; Jméno ani mít nemůže, zatížen bohatstvím --; Stroj a člověk --; Prvního jarního dne začal dělat pořádek ve svém životě --; Smrt jako vesmírné neutrino --; Vidící Oidipus --; Žena luští křížovku --; Jak se člověk probouzí z hlubokého kómatu? --; Když není tak jednoduché vysvětlit, proč žena nepřijde na schůzku --; Matematický génius je Šípková Růženka --; Modrý mramor z vesmírné Carrary --; Planeta Euforikum --; Prosincový večer v hotelu Bôrik --; Přechody pro chodce se plní mrtvolami a v kupé se matky zříkají dětí --; Starý muž a archiv --; Úzkostlivý umělec v Mariánském příkopu --; Se slepou ženou ke svobodě --; Zkoumání herce po představení Scapinových šibalství --; Toužím po velikánském, růžovém mobilu --; Zkamenělý běžec po noci strávené s Havranem --; Moucha v oku obrovské sochy bulharského partyzána u Dunaje --; Neobhájí se ti, kteří zpracovávají stará témata --; Nesvlékáte se. Vy odtáváte --; Noční vlak zpět z Komáromi --; Nová smlouva uvnitř čerpací stanice

Lístek

MARC