Kniha

Plameny v zrcadle

Vydání: Petrkov 2015 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22936

Antologie z francouzských básní v próze přibližuje na ukázkách pěti významných představitelů tohoto žánru, jak se tato poezie v zemi galského kohouta vyvíjela přibližně od 19. století až do třicátých let století následujícího.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Plameny v zrcadle

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Jestliže se v literárních kruzích říká, že kolébkou básní v próze je Francie, pak toto tvrzení dokazuje tato téměř bibliofilsky upravená publikace beze zbytku. Ve zkratce sleduje tvorbu pěti velikánů, kteří věnovali tomuto obtížnému, nicméně podmanivému žánru umělecké síly a prostředky. Prvním z nich je Charles Baudelaire, který se vlastně stal průkopníkem tohoto druhu poezie. Jeho styl vynikal bohatou imaginací, filozofickými postřehy, představami a metaforikou. Vizionářské přesvědčení zaznívá v básních Arthura Rimbauda, pohybujících se na rozhraní snu a skutečnosti. Stéphane Mallarmé se zase představil neobyčejnou obrazností a symbolickou řečí, Marcel Proust zpracováním vnějších podnětů, úvahami nad přátelstvím či asociacemi souvisejícími se západem slunce, svitem luny či mořskými vlnami. Max Jacob se pokoušel o charakteristiku těchto básní, jež pro jejich ojedinělost označoval jako "klenot, který je třeba vycizelovat do nejmenších detailů" a konečně Pierre Reverdy obohatil tento útvar svébytným vykreslením člověka v dramatických situacích. Výběrem textů, grafickou i výtvarnou stránkou splňuje tato antologie nárokyna publikaci, která má podat výstižnou informací o jednom proudu poezie, který zvláště ve francouzském pojetí dosáhl mimořádné úrovně.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíBAUDELAIRE, Charles
NázevPlameny v zrcadle
Podnázevfrancouzské básně v próze
PřekladatelHron, Zdeněk
Autor textuReverdy, Pierre; Jacob, Max; Proust, Marcel; Rimbaud, Arthur; Mallarmé, Stéphane; Baudelaire, Charles
Vydání
Měřítko
Místo vydání[Havlíčkův Brod]
Země vydáníČesko
NakladatelPetrkov
Rok vydání2015
Rozsah97 stran
Durata
Vybaveníbarevné ilustrace
Rozměry18 cm
Počet stran97
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-87595-48-0
Cena320
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiPodivín /; Každý má svou chiméru /; Vyzvání k cestě /; Opíjejte se /; Anywhere out of the World /; Válka /; Báseň ve stylu, který není můj /; Italský slamák /; Kohout a perla /; Její bílé paže se staly mým jediným obzorem... /; Frontispis /; Úspěch zpovědi /; Úspěch zpovědi /; Úspěch zpovědi /; Pravé zázraky /; Regata v Concarneau /; Literární mravy /; Bajka bez mravního naučení /; Abrahámova oběť /; Neapolská žebračka /; 1889-1916 /; Co přichází flétnou /; Morální smrt /; Malá báseň /; Kentaur /; V tichém lese /; Omyly soucitu /; Víckrát se nevrátí /; Nejméně chybí základ /; Je slunce pohan? /; Jeden úsměv za sto slz /; Metempsychóza /; Skutečná zkáza /; Život a příliv s odlivem /; Úsvit nebo soumrak /; Osvěžme si stará témata /; Kosmogonie /; Vrcholná degenerace /; Tajemství oblohy /; Labor improbus /; Nákaza neboli napodobitelé /; Literatura a poezie /; Radosti nás chudých /; Ženský úsudek /; Poslední zoufalá výzva přízrakům vyvolávajícím minulost /; Filosofický návrat k tomu, co už není /; Trocha nepředvídané, i když nikoli nepředvídatelné theosofie /; Co přijde v budoucnosti /; Dýmka /; Sláva /; Tuileries /; Paradoxy dneška jsou předsudky zítřka /; Ctižádost opájí víc než sláva... /; Přátelství /; Stejně jako krvácející obloha /; Vnitřní západ slunce /; Jako ve svitu luny /; Moře /; Stále sám /; Básníci /; Bezcitný člověk /; Bezcitný člověk /; Inkognito /; Bez masky /; Nokturno /; Noční zvuky /; Chuť skutečna /; Oválný vikýř /; Světlo /; Světlo /; Vnitřní hnutí /; Všechno spí /; Krátký život /; Slunce nad městem /; Ohrada /; Muž, s kterým je konec /; Pod zlověstným ptákem /; Na konci Hvězdné ulice /; Směr severozápad /; Mořské počasí /; Jiné vysvětlení záhady /; Čas plyne /; Pod víčky /; Tam či tam /; Aniž ví kam /; Aniž ví kam /; Vpřed /; Jiné osvětlení /; Když nejsme z tohoto světa /; Slovo /; Přístav /; Aby zemřel /; Plavba do Řecka /; Odliv /; Navzdory všem znamením /; Kdysi, jestli si dobře vzpomínám... /; Odjezd /; Město /; Výprodej /

Lístek

MARC