Kniha

Persiles a Sigismunda

Vydání: Academia 2016 | Jazyk: čeština | Signatura: AA 79978

Pikareskní román o putování dvou milenců z "barbarského" severu Evropy je vrcholným, posmrtně vydaným dílem španělského humanistického klasika.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Persiles a Sigismunda

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Španělský klasik pozdní renesance, proslavený archetypem Dona Quijota, pracoval na sklonku života na velkém románu, v němž svou bohatou imaginaci zaměřil na tehdejší Evropu s jejími ne zcela prozkoumanými severními oblastmi. Učinil tak skrze hustý a pestrý sled dobrodružných, děsivých i groteskních příhod, které vroubí putování dvou půvabných milenců z vladařských rodů evropského severu. Příběh začíná jejich osvobozením ze zajetí barbarského kmene, odkud oba za pomoci nejrůznějších dobrodruhů a přátel, přes nové překážky a zrady míří do Říma, kde teprve má dojít naplnění jejich milostná i duchovní touha. Důvod této cesty, stejně jako titulní jména a totožnost obou protagonistů, přitom zůstává čtenáři skryt až do posledních kapitol. Do té doby jako sourozenecká dvojice Periandro a Auristela procházejí z jednoho dobrodružství do druhého, ať už je sami zažívají nebo poslouchají z vyprávění průvodců na své pouti. V bohaté mozaice těchto dílčích příběhů se odráží Cervantesův dobový pohled na duchovní i geografickou mapu Evropy, ovlivněný španělským univerzálním katolicismem, humanistickou zálibou v exotických dobrodružstvích i důrazem na náboženský rozměr, předznamenávajícím barokní myšlení.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíCervantes Saavedra, Miguel de
NázevPersiles a Sigismunda
Podnázevseverský příběh
AutorMiguel de Cervantes y Saavedra ; ze španělského originálu Los trabajos de Persiles y Sigismunda ... přeložil, poznámkami opatřil a předmluvu napsal Josef Forbelský
VydáníVydání první
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelAcademia
Rok vydání2016
Rozsah379 stran
Durata
Vybavení
Rozměry24 cm
Počet stran379
Doprovodný materiál
Název ediceEuropa ;
Poznámka
ISBN978-80-200-2539-5
Cena395
Obsahová char. "OCH"A1
Obsah OCHuBeletrie pro dospělé čtenáře a mládež v češtině.

Lístek

MARC