Kniha

Perpetuum mobile

Vydání: Aula 2013 | Jazyk: čeština a němčina | Signatura: AN 8556

Třetí sbírka českošvýcarského básníka a překladatele obsahuje verše, v nichž dominují lehce načrtnuté reflexe o stavu autorova nitra a duše.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Perpetuum mobile

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Drtivá většina textů v této sbírce byla nejdříve napsána německy, teprve poté se dočkala samotným autorem převedení do českého jazyka. Vlasatý se podobně jako v předcházejících dvou souborech svěřuje s některými okamžiky ze svého života, vypovídá o pocitech, jež ho doprovázejí třeba v atmosféře vánočních svátků, při letu z Basileje do Prahy nebo při básnické tvorbě, která mu někdy připomíná onen titulní utopický stroj, jehož provoz nepotřebuje žádnou energii. Neboť "někdy se slova / sypou na papír, / jako když do trávy padá déšť. / Pak celé dny nic, / pak znovu to někdy / a zase to nic." A právě ve střídání horečně inspirativních a naopak zcela apatických stavů spatřuje autor věčné a neměnné "pepetuum mobile / básníkova života". Svět, v němž žije a z něhož čerpá náměty pro své reflexe, popisuje Vlasatý se sebeironickým nadhledem, se zkušeností člověka, který své existenci dokáže vtisknout punc rozvernosti a groteskní nadsázky.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíVLASATÝ, Vladimír
NázevPerpetuum mobile
AutorVladimír Vlasatý
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelAula
Rok vydání2013
Rozsah116 s.
Durata
Vybaveníil.
Rozměry19 cm
Počet stran116
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-86751-16-0
Cena160
Obsahová char. "OCH"J3b
Obsah OCHuPoezie v němčině.
Název dílčí částiMalý vánoční příběh --; Perpetum mobile --; Teplo a chlad --; Spánek --; Vědma --; Tulák a jeho přítelkyně --; Prodal jsem svou duši ďáblu --; Modrá --; Biologicky nezávadné --; Šumava --; Život --; Nejezdi po mizerných silnicích --; Jako kniha otevřená na straně dvanáct --; Mařenka --; Jako umlčený zvon --; Proti zdi --; Jako prádlo na šňůře --; Jednoho večera --; Rašení jara --; Laura --; Květina na terase zvadla --; Drožka, která nás přivezla --; Kudy a jak --; Déšť --; Noční můry --; Paní Růžičková --; Cesta kolem světa za 80 dní --; Jinak proti mně nikdo nic nemá --; Na druhém břehu --; Na cestě ke hřbitovu --; Pohanské madony --; Někdo --; Čím blíže k propasti --; Vázy --; Nominální rozdíl --; Cypřiše a cedry --; Každý den --; Někdy --; Zlaté pobožnosti --; Co zůstává --; Setkání --; Sedmibarevné sny --; Když přijdou vlci --; V letadle, mezi Basilejí a Prahou --; Černá tramvaj --; Hra barev --; Stínohra myšlenek --; V ohradě touhy --; Deo gratis --; Léčivé ticho --; Člun na řece --; Pokus --; Dřevořez z Jokohamy

Lístek

MARC