Kniha

Pamětní nápis

Vydání: Vyšehrad 1988 | Jazyk: čeština | Signatura: D 10830

Svazek obsahuje první kritické vydání nedávno objeveného Balbínova rukopisného díla Trophaeum z r. 1672, které je kritikou nejvyššího purkrabí pražského Bernarda Ignáce z Martinic.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Pamětní nápis

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Autor líčí Martinice jako typ pobělohorského kořistníka, jenž zneužil svého významného postavení k útlaku a vydírání duchovenstva, šlechty a měst i čtvrtého stavu (vzdělanci, literáti a učenci). Svazek je doplněn šesti dosud nepublikovanými Balbínovými listy z let 1657-58 s osobitě vyjádřenými zásadami badatelské a vydavatelské práce, ukázkou z díla o P. Marii Tuřanské a částí Martinicovy závěti. Soub. český a latinský text.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíBALBÍN, Bohuslav
NázevPamětní nápis
PodnázevBernardu Ignácovi z Martinic
AutorNaps. Bohuslav Balbín ; autor textu Bernard Ignác z Martinic ; Texty B. Balbína z lat. orig. vydal a s částí závěti Bernarda Ignáce z Martinic přel., textovou kritiku, pozn., doslov naps. a rejstříkem opatřil Josef Hejnic
PřekladatelHejnic, Josef
Autor textu<<z >>Martinic, Bernard Ignác
Vydání1. vyd
Měřítko
Místo vydáníPraha
NakladatelVyšehrad
Rok vydání1988
Rozsah144 s.
Durata
Vybaveníobr.
Rozměry
Počet stran144
Doprovodný materiál
Poznámka
Cena16
Obsahová char. "OCH"D2a5
Obsah OCHuNovověk (17. - 19.stol.). Absolutismus a osvícenství v letech 1620 - 1790. Počátky občanské společnosti a české národní hnutí do roku 1848 - 1849. Rozvoj občanské společnosti v českých zemích v letech 1860 - 1914.

Lístek

MARC
Náhledy
Pamětní nápisPamětní nápisPamětní nápisPamětní nápis