Kniha

Osudná kniha

Vydání: Filozofická fakulta Univerzity Karlovy 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: AA 73263

Tři historické prózy českého spisovatele, libretisty a novináře Karla Sabiny, jejichž děj se odehrává na rozhraní 16. a 17. století.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Osudná kniha

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Podobně jako Sabinův mohutný opus "Král Ferdinand V. Dobrotivý a jeho doba" byly i tyto jeho prózy určeny především pro vydávání na pokračování v dobovém tisku a periodikách. Román "Ruesswurm" (1866) skrývá v titulu jméno maršálka císařských vojsk Rudolfa II. a kromě jeho údělu sleduje i příběh koželužského řemeslníka Václava Šebka, jenž se nechá naverbovat do řad jeho armády. Povídka "Osudná kniha" (1862) těží z aféry Hynka z Valdštejnu, který ve své soukromé tiskárně ještě před bělohorskou bitvou vydal ostře vyhrocený protihabsburský spis, jenž vyvolal nejen nevůli u dvora spojenou se soudním vyšetřováním, ale i další neblahé události, vrcholící popravou zcela nevinného sazeče, který zmíněný pamflet v Hynkově dílně zhotovil. V novele "Hyacint" (rovněž 1862) pak Sabina přibližuje osud nižšího šlechtice Hyacinta Žďárského, jehož představy o budoucnosti komplikují jak bouřlivé události počátku první poloviny 17. století, tak i hrdinova určitá rozkolísanost v otázkách náboženské víry i jeho citový vztah ke dvěma ženám.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíSABINA, Karel
NázevOsudná kniha
Podnázevtři prózy z doby reformace
AutorKarel Sabina ; [komentáře Petra Hesová], [Václav Vaněk]
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníV Praze
Země vydáníČesko
NakladatelFilozofická fakulta Univerzity Karlovy
Rok vydání2013
Rozsah383 s.
Durata
Vybavení
Rozměry21 cm
Počet stran383
Doprovodný materiál
Název ediceVaria ;
Poznámka
ISBN978-80-7308-487-5
Cena340
Obsahová char. "OCH"A1
Obsah OCHuBeletrie pro dospělé čtenáře a mládež v češtině.
Název dílčí částiRuesswurm --; Osudná kniha --; Hyacint; Sabinovo vypravěčství a jeho zdroje /; Historická beletrie jako repetitorium národních dějin /

Lístek

MARC