Kniha

Ostrovy v hlavě

Vydání: Dybbuk 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22395

Sbírka veršů současného básníka a výtvarníka, doprovázena reprodukcemi autorových obrazů, je básnickou úvahou nad vztahem vnitřního a vnějšího světa, pronikajícího do lidské mysli.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Ostrovy v hlavě

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Matzenauerův svět je složen nejen ze současných obrazů, které vyvstávají před člověkem a ukládají se do paměti. Jsou zde i skicy, které se nejdříve zjeví pouze na krátký okamžik jako zcela nepodstatné a podřadné záležitosti. Zároveň ale tyto zdánlivě druhotné náčrty zanechají natolik silný dojem, že vyvolají potřebu, aby byly zaznamenány. Před autorovýma očima se také objevují i závany minulosti, jež se rovněž stávají součástí jeho dnešního vnímání. Hned třeba v první části sbírky jsou tu ozvěny harlemského jazzu, do nichž proniká doba s rušivými obrysy alegorických vozů či s absurdním hodnocením, v němž "udělali komunisté z Picassa holubáře." Matzenauerova poezie je tedy jakýmsi filmem s rychle se střídajícími záběry, v nichž důležitou roli hrají rovněž nezapomenutelné, čisté a krátké radosti, v nichž "pohladil mě vítr" nebo chvíle splynutí duší, kdy dosahuje závrati a cítí "něco co nelze pojmenovat / o čem nelze mluvit."

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíMATZENAUER, Michal
NázevOstrovy v hlavě
Autor[text a il.] Michal Matzenauer
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelDybbuk
Rok vydání2013
Rozsah169 s.
Durata
Vybaveníil.
Rozměry20 cm
Počet stran169
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7438-087-7
Cena337
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiPokus o poctu a vzpomínku na Danilla Charmse --; Kalendář spánků; Bůh a harlemská tanečnice --; Sen --; Snad takový dědeček... --; Vážně --; Nikolajovi --; Jak se osvobodit --; Puberta --; Jen --; Něco jako sen --; Peníze --; Plakát --; Zdál se mi sen... --; Obchodník s vejci --; Nízké datum --; Už zase je ráno --; Vypaličkovaný obraz --; Napsat --; Dvě papírové dečky... --; Hnus --; Hra --; Fotografování --; Stále potkávám... --; Jsou lidé... --; Ostrovy --; Žil klidně --; Moták jako šifra --; Nicméně --; Starý muž... --; Ze zápisníku --; Někdy tak... --; Jeden starý... --; Někdy --; Dopisy --; Na Vsetíně... --; Neutíkej... --; O čem snít... --; Jak něco jasně vysvětlit --; Samota --; Už se blížím domů --; Ferlinghettimu --; Mé ženě --; Melancholická hudba --; Při zhudebněné Lermontově básni --; Včera byl den...

Lístek

MARC