Kniha

Opovážení

Vydání: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum 2019 | Jazyk: čeština | Signatura: B 24721

Útlá sbírka básní přináší nejnovější verše žijícího klasika, nestora české poezie, které vznikaly během uplynulého dvouletého období.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Opovážení

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Je příliš opovážlivé ptát se v pozdním věku, zda jsem skutečně ještě tím samým člověkem, jímž jsem kdysi býval? Zda kolem mne pouze mechanicky neprochází čas, zda se už definitivně "zadrhl se děj" života a pokud přijde bouře, bude už jenom bez blesků a hromobití? V autorově poezii se projevují nejen tyto otázky, ale i útržky dramatického lidského osudu, protkaného slastmi a krutostmi, uspokojením i hlubokým rozčarováním. Matně se tu zaleskne i lítost nad světem dětství a dospívání, který už zmizel, pouze v paměti se odráží "ten dávno rozmalovaný obraz". Ale i nad touto melancholií nebo nad konstatováním, že "všechny kytky jednou zvadnou", se přece jen objevuje odhodlání a předsevzetí, že člověk má stále proč žít, že je mu umožněno mírnit svou tíseň a "dopřáno dobrat se vlastního slova".

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíŠiktanc, Karel
NázevOpovážení
Podnázev(2018-2019)
AutorKarel Šiktanc
VydáníVydání první
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelUniverzita Karlova, nakladatelství Karolinum
Rok vydání2019
Rozsah43 stran
Durata
Vybavení
Rozměry21 cm
Počet stran43
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-246-4498-1
Cena180
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiPůlky housle --; Pravé poledne --; Promenáda --; Hřímá --; Paměť --; Říjen --; Krátký den --; Lehkovážnost --; Višně --; Opovážení --; Lež --; Pozemsko --; Výročí --; Adventino --; Podzámčí --; Učarování --; Všecko --; Slova

Lístek

MARC