Kniha

Ona jen korále perly a rybíz

Vydání: Vetus Via 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22301

Básnická prvotina brněnského autora obsahuje intimně laděné verše, v nichž zároveň zaznívají motivy znepokojení a odcizení.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Ona jen korále perly a rybíz

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

I přes komorní vyznění je poezie Pavla Šuhájka znepokojivou sondou, která se pokouší proniknout do oblasti vypjatých a a mohdy drásavě neurovnaných citových vztahů. Autorovy verše jsou jakýmsi "cestopisem smutku", mapováním tras, které vedou k extázím, pohybujích se ovšem na rozhraní života a smrti. I proto se objevuje "karmín mé krve na rtech / tvé ostré / lásky", proto poraněná duše "bezbarvě krvácí očima" a svět, třebaže je "stále k vidění a citu", existuje víceméně "mimo vůli a představu." Celou autorovou sbírkou prochází úporný zápas s přesným výrazem, snaha o uhrančivé a podmanivé básnické vyjádření, které jen potvrzuje, že pro Šuhájka je tvůrčí proces magickou formulí i zaklínadlem, nikoli pouhou mechanickou činností, při níž stačí vymýšlet a dosazovat vhodná slova.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíŠUHÁJEK, Pavel
NázevOna jen korále perly a rybíz
AutorPavel Šuhájek
Vydání1. vyd
Měřítko
Místo vydáníBrno
Země vydáníČesko
NakladatelVetus Via
Rok vydání2013
Rozsah45 s.
Durata
Vybavení
Rozměry16 cm
Počet stran45
Doprovodný materiál
Název ediceŽeletavka ;
Poznámka
ISBN978-80-87422-12-0
Cena100
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiPřed očima všechno co nebude... --; Zaťatý do sebe... --; Jsem hrubín... --; Večer byl kočka... --; Nevěřil bych jak lze nenávidět... --; Tma se nedá číst... --; Na skle autobusu... --; Obloha je rozepsané pero... --; Tma kalená chlípným chladem... --; Karmín mé krve... --; Anatomie básně --; Písmena nakloněná... --; Pátá stěna nebe... --; V neděli žije ticho... --; Země městná --; Hořký čaj či voda... --; Duše z těla vypocená... --; Budou slabočáry v mapě prázdna... --; Zraněná duše je vidět... --; Bílá se láme... --; Pod dohledem brněnských básníků... --; Jestli to jde tak... --; Myšlenky se vrhají proti stěně... --; V okně uhlem strom... --; Dům stojí proti mrakům... --; Mezi žebry města... --; Myšlená plocha... --; Zatažené žaluzie... --; Desetihlavý úpadek světla... --; Předkus papíru... --; Už není překvapení...

Lístek

MARC