E-kniha

Ohnice

Vydání: Městská knihovna v Praze 2013 | Jazyk: čeština

Svazek obsahuje čtvrtou básnickou sbírku významného českého básníka první poloviny dvacátého století, která vznikla v letech 1939-1940.

Více informací...

Dostupné on-line nebo jako e-kniha

Získat Přidat na seznam
Ohnice

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Orten věnoval tuto sbírku památce svého zemřelého otce a pokusil se v ní zachytit pocity ohrožení i předtuchu konce života. Celý cyklus je rozdělen do čtyř částí, v nichž se navíc ještě prolíná autorův melancholický vztah k určitým předmětům, touha po poznání i víra v poezii, která se pro mladého básníka stává jedním z nejdůležitějších nástrojů k přežití. Orten se uprostřed krutého okupačního období, "podminovaného" nelítostnou hrozbou rasových zákonů, pokouší najít důvěrné pouto s věcmi, jež se pro něho stávají symbolem čistoty i dokonalosti. Proto oslovuje studánku, starou knížku, koš s jahodami nebo dokonce i sněhové vločky: to vše mu přináší pocit harmonie, jenž je však v druhé polovině sbírky odsunut a do středu Ortenovy pozornosti začnou pronikat úzkost i obavy ze smrti, předznamenávající tragický rozměr básníkova osudu.

Popis
Čtenářská kategoriee-kniha
ZáhlavíORTEN, Jiří
NázevOhnice
AutorJiří Orten
VydáníV MKP 1. vyd
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelMěstská knihovna v Praze
Rok vydání2013
Rozsah87 s
Durata
Vybavení
Rozměry
Počet stran87
Doprovodný materiál
Název ediceE-knihovna
Poznámka
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiDvojitá tma --; Něžná cvičení --; Míra věcí --; V ohni; První báseň --; Čí jsem? --; Kouří se z komína... --; Život --; Na starých stromech... --; Na zimu myslil jsem, jež o ztracených ví... --; Zem, říše otvorů, do kterých naskládala... --; Vždycky se našla ruka, která odnášela... --; Když tma je dvojitá, když jedna stačila by... --; Po smrti --; První noc --; Báseň léta --; Podzim --; Ta krajina --; V noci --; Potkal jsem studánku a oči jsem si omyl... --; Báseň šera --; Jsem na polibek malý... --; Co mi řekl kanárek --; Co jsem odpověděl kanárkovi --; Touha --; Když z nářku temného se nápěv rozjasní... --; Vločky --; Stále jen sníh! Sype se tiše... --; Stará knížka --; Koš s jahodami --; Klenba --; Ještě než usne, aby uslyšela... --; Cvičení v šeru --; Cvičení před spaním --; Cvičení o smrti --; Předjaří --; Dětská --; Krásná --; Nenapsaná --; Smutná --; Trestná --; Dívčí --; Doznělá --; Prudká --; Věrná --; Noční --; Poslední přání --; Výrostek --; Mé město --; Elegie --; Strom --; Stromy --; Kamínek --; Skála u jezera --; Pohřeb --; Nenarozený --; Triptych --; Skonávají se slova Jobova --; Odnikud --; Ztracený voják --; Černý obraz --; Báseň nové slávy --; Západ --; Ohnice --; Křtitel --; Mrtvé jaro --; Báseň naděje --; Ranění --; Poslední báseň

Lístek

MARC