Kniha

Ohlédnutí za stínem

Vydání: Hodek 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22467

Čtvrtý svazek souborného básnického díla Milady Šumanové obsahuje autorčinu poezii, která vznikala v průběhu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Ohlédnutí za stínem

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

V pěti samostatných oddílech defilují autorčiny verše, které vyjadřují především její reflexe na mateřství, na soukromý a rodinný život. Milada Šumanová je básnířkou, která čerpá nejvíce ze svých dojmů a prožitků, ze skutečných událostí i z drobných epizod. Velkou pozornost věnuje i přírodním motivům, jež se pro ni stávají prostředkem k vyjádření určité nálady či konkrétního pocitu, který se tu velmi často projevuje v tesklivé a smutné poloze. Je to třeba tehdy, když autorka reaguje na smrt blízkého přítele nebo v monologicky pojatých miniaturách, které jsou osobitým pohledem do jejího vlastního nitra.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíŠUMANOVÁ, Milada
NázevOhlédnutí za stínem
Podnázev[souborné vydání básní, svazek čtvrtý]
AutorMilada Šumanová
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníHradec Králové
Země vydáníČesko
NakladatelHodek
Rok vydání2013
Rozsah129 s.
Durata
Vybavení
Rozměry15 cm
Počet stran129
Doprovodný materiál
Název ediceSouborné vydání básní Milady Šumanové ;
Poznámka
ISBN978-80-87688-10-6
Cena150
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiOhlédnutí za stínem --; Loďka z kůry --; Andante doloroso --; Hovory se lvem --; Variace bez tématu; Jak odlít do slov to jediné... --; Jednou půjdeme spolu... --; Kolik dnů minulo... --; Díky ti, bolesti... --; Podívej, jaro... --; Jen ještě věřit... --; Možná to bude bolet... --; Zůstal jen hlas... --; Přiznávám: trochu se bojím... --; Byla noc... --; Žárlím na každé světlo... --; Nic z toho, co bylo nám dáno... --; Asi ne... --; Za všechna krásná slova... --; Nejprostší mysterium... --; Jitřní stesk... --; Dítě, na malém náměstí... --; Jednou to přijde... --; Dávno nejsi v těch místech... --; Déšť, tání... --; Kdysi jsme ze všech sil toužili... --; Mám srdce... --; O lásce pochybujem... --; Kočka vstoupila do luny... --; Potkám tě za novu, satyre... --; Vroucí stesk písně nezacloní oči... --; I luna se rdí do krve... --; Neříkej, že má cesta... --; Jednoho jitra... --; Mlčenlivě... --; Když květen pohár dopíjí... --; Bůh v nás... --; Modlitby --; Jímavý srpek měsíce... --; Otvírán dveře odkvětu... --; Pověz... --; Ješte jednou, ještě úporněji... --; Nepromluv... --; Že hledáš... --; Už to tak nebolí... --; Láska sotva... --; Unesu všechno, balvan i kříž... --; Mé dětství se příliš neskvělo jasem... --; Jen a jen pro lásku... --; I ze samoty je možné... --; Tak často se ptáme... --; A posléze jsem zas s tebou... --; Nacházím dveře na zámek... --; Lásko, dopřej mi ještě tíhu... --; Myslím na tě... --; Ta chvíle, kdy sova rozvírá... --; Jenom ty rány... --; Ta chvíle... --; Snad někdy myslíš na ženu... --; Nemohu usnout... --; Mládí je rána mečem... --; Bolí-li někdy srdce... --; Jen málokdy rodí žena... --; Na konci cest... --; Říkáme lásky --; Ještě se možná ohlédneš... --; Loďka z kůry --; Pětiletý trubadúr --; Budeš neslyšně přihlížet... --; Kolik jen roků --; Nenarozený --; Noční déšť --; Po dešti --; Dětství --; Září --; Česání dítěte --; Studentská --; Závišovi --; Má křídla nikdy neožehl žár... --; Rozcestí --; Synovi --; Lomený oblouk a lešení... --; Loutnová tabulatura --; Pamatuj na mne, až budeš odlétat... --; Ne slzy... --; Ruka až žensky něžná... --; Faune, ta bolavá šalmaj... --; Jenom docela prostě... --; Láska je krutá... --; Jsou lásky, jež nelze provonět... --; Lásko, pokud jsi hvězdou... --; Křehkost prvního paprsku... --; Obtěžkám-li tě láskou... --; Často jsme krutí... --; Znáš jen docela málo... --; Asi to není tak daleko... --; Přijď... --; Jedenkrát postojíš ve světle výbojek... --; Každá z heroických písní... --; Edvard Munch... --; Sen... --; Jestliže ti někdy v nouzi podá ruku... --; Až zase zatoužíš sdílet se se svým křížem... --; Budem se učit věrnosti... --; Ne každé vlečené břevno... --; Ty, lásko, nevracej se k nám... --; Když se noc sklání nad ránem... --; Jsi-li sám... --; Jitřní láska... --; Nemoudrost tání... --; Nic mě tak neleká... --; I to je život... --; Dej nám mír, Pane...

Lístek

MARC