Kniha

Obecné dějiny ničení knih

Vydání: Host 2012 | Jazyk: čeština | Signatura: N 10987

Kniha jako oběť přírodních katastrof, ohně, válek a zejména lidské posedlosti a nenávisti. Obsáhlá monografie, kterou venezuelský básník, esejista a romanopisec věnoval fenoménu ničení knih a knihoven v dějinách lidstva.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Obecné dějiny ničení knih

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Historie ničení knih provází lidstvo od nepaměti: začíná dle autora vlastně paradoxně v oblasti, kde se před několika tisíci lety zrodila písemná kultura, tedy v Mezopotámii. Autor čtenáře v jednotlivých kapitolách své knížky provází dějinami katastrof, které postihly knihy a jejich význačné sbírky v rozsáhlém období od starověku až po jednadvacáté století (obsahuje kapitoly věnované např. zničení Alexandrijské knihovny, destrukci předhispánských kodexů v Mexiku, ničení knih v době občanské války ve Španělsku, nacistickému bibliokaustu či kulturním ztrátám, ke kterým došlo při dobývání Bagdádu roku 2003). Publikaci uzavírá zamyšlení nad proměnami, kterými prochází knižní kultura v digitální době (knihy tištěné versus knihy elektronické). - V úvodu autor připomíná širší kontext pojednávaného tématu. Knihy nejsou lidmi ničeny pro svou fyzickou podstatu, ale spíše jako součást společné paměti, kterou se fanatici tohoto světa snažili či snaží vymazat.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíBÁEZ, Fernando
NázevObecné dějiny ničení knih
Podnázevod sumerských tabulek po digitální éru
AutorFernando Báez ; [ze španělského originálu přeložili Daniel Nemrava], [Pavlína Švandová], [Radim Zámec]
PřekladatelNemrava, Daniel; Švandová, Pavlína; Zámec, Radim
Vydání1. vyd
Měřítko
Místo vydáníBrno
Země vydáníČesko
NakladatelHost
Rok vydání2012
Rozsah597 s.
Durata
Vybavení1 fot.
Rozměry23 cm
Počet stran597
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7294-697-6
Cena369
Obsahová char. "OCH"N2d
Obsah OCHuVývoj písma a knihy. Vznik písma, druhy písma, psaná kniha, tištěná kniha, e-kniha. Dějiny knihy. Dějiny knihtisku. Knihkupectví. Nakladatelství. Antikvariáty. Bibliofilie. Knižní vazba. Exlibris. Novoročenky. Soutěže o nejkrásnější knihu roku. ODKAZ: Písmo viz též D1b viz též N2c3 Knižní grafika viz S3b2 Paleografie viz D4h

Lístek

MARC
Náhledy
Obecné dějiny ničení knihObecné dějiny ničení knih