E-kniha

Nové verše

Vydání: Městská knihovna v Praze 2016 | Jazyk: čeština

Sbírka veršů, která vyšla po až pět let po smrti vynikajícího českého básníka Františka Gellnera, tedy v roce 1919, přínáší průřez autorovou tvorbou zhruba z posledních deseti let jeho života (přibližně 1904-1914).

Více informací...

Dostupné on-line nebo jako e-kniha

Získat Přidat na seznam
Nové verše

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Pět let po tragédii Františka Gellnera, kdy se stane jedním z mnoha nezvěstných a nenávratně zmizí na haličské frontě v děsivém víru první světové války, vydává známý pražský nakladatel Borový sbírku Gellnerových textů, které pouze ilustrují výjimečnost autorova svébytného zjevu na scéně české poezie na přelomu 19. a 20. století. Gellner stačil tento soubor ještě uspořádat, jeho edice se ovšem již nedočkal. V posledních deseti letech svého života se ovšem Gellner už necítil být v pozici bouřliváka a bohéma, v níž se nespočetněkrát představoval ve svých předcházejících verších. Jeho básně tentokrát spíše působí jako tiché zaznamanání všedních a obyčejných prožitků, jako sentimentální vyrovnání s kdysi opojnými "radostmi života". V básních nalezneme i politické motivy a promítají se v nich i momentky z autorova pařížského pobytu.

Popis
Čtenářská kategoriee-kniha
ZáhlavíGellner, František
NázevNové verše
AutorFrantišek Gellner
VydáníV MKP 1. vydání
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelMěstská knihovna v Praze
Rok vydání2016
Rozsah1 online zdroj (61 stran)
Durata
Vybavení
Rozměry
Počet stran61
Doprovodný materiál
Název ediceE-knihovna
Poznámka
ISBN978-80-7532-355-2; 978-80-7532-354-5; 978-80-7532-356-9; 978-80-7532-357-6
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiMůj hrad --; Jarní píseň --; U Labe --; Mravoučná povídka o hodném a zlém hochu --; V Paříži --; Lokálka --; Štědrovečerní --; John Sambo --; Na hradbách --; Elegie --; Švadlenka --; Psaní --; Píseň jarního dne --; Po letech --; Pokoj s nábytkem --; Procházka --; Osobní --; Krajina --; Jarní slavnost --; V ateliéru --; Dobrák --; Věčný plamen --; Nálada tichých večerů --; Touha --; U vína --; Přání --; Dobrodruh --; Pohár k zemi padá --; Rozhovor --; Balada --; Loutky --; Poslední věci --; Nepřítel --; Babička Málková --; K Alšově šedesátce --; Vavřinec --; Spletitost věcí

Lístek

MARC