Kniha

Noc věrnosti a ctnosti

Vydání: Argo 2017 | Jazyk: čeština | Signatura: B 23737

Za Noc věrnosti a ctnosti byla americká básnířka Louisa Glücková oceněna Národní knižní cenou za poezii. Sbírka Divoké kosatce získala Pullitzerovu cenu. Její další, bohatá tvorba v českém překladu dosud nevyšla.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Noc věrnosti a ctnosti

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Život je taková cesta k mrtvým. Dojít ke smrti si nežádá důvtip, nic nestojí. Smrt je nedobrovolnost, k níž dojdeme oklikami nových začátků. Dekád, jak jim někdy pro jejich význačnost říkáme. Zakončíme jednu, načneme druhou. Jakoby pro radost, beze smyslu. Snad z úzkosti něco dokončit. Básně této sbírky jsou propojené na dřeň. Autorčin život, její vzpomínky na mrtvé rodiče se prolínají s životem postav, kterým udává cíl - ten "vzdálený cíl, který spatříme v odlescích kamene, a neprojdeme slepě kolem". Putujeme s hlasy mrtvých i živých za neznámým koncem, do krajností duše, do komory srdce. Noci věrnosti a ctnosti překládá smrt do obecnější roviny, kde nám, čtenářům není tolik smutno, nemáme takový strach. Život, jakož i čtení o něm, je nekonečný proces, ze kterého není cesty zpět. Pro to si nezoufáme, proto se neradujeme.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíGlück, Louise
NázevNoc věrnosti a ctnosti
AutorLouise Glücková ; přeložila Tereza Vlášková
PřekladatelMarková Vlášková, Tereza
VydáníPrvní vydání
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelArgo
Rok vydání2017
Rozsah99 stran
Durata
Vybavení
Rozměry17 cm
Počet stran99
Doprovodný materiál
Název ediceEdice angloamerických básníků ;
Poznámka
ISBN978-80-257-2166-7
Cena188
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiPodobenství --; Dobrodružství --; Minulost --; Noc věrnosti a ctnosti --; Teorie paměti --; Výmluvné mlčení --; Návštěva z ciziny --; Domorodá krajina --; Utopie --; Cornwall --; Doslov --; Půlnoc --; Meč v kameni --; Zakázaná hudba --; Otevřené okno --; Melancholický asistent --; Cesta zkreslená perspektivou --; Za obzor --; Bílá série --; Kůň a jezdec --; Literární dílo --; Příběh jednoho obyčejného dne --; Letní zahrada --; Dvojice v parku

Lístek

MARC