Kniha

Noc a déšť

Vydání: Dauphin 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22466

Šestá samostatná sbírka současného českého básníka navazuje na civilní ladění veršů, které se objevilo již v jeho předcházejících pracích.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Noc a déšť

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

"Je čas kameny rozhazovat i čas kameny sbírat," - tímto biblickým citátem se Janota odráží do plochy své sbírky, která jako by hledala odlišné, nicméně uzlové body v jeho životě, chvíle, kdy do nocí buší déšť a odhaluje onen "řetěz unavených stop", jež pokrývají jednu lidskou existenci. Janota se jeví jako vyhraněný básník s výrazně civilním projevem, který popisuje či vzpomíná na některé události, jež znamenají určitý posun či zlom v jeho citovém vývoji. Všímá si třeba okamžiků, kdy náhle zjistí, že dětství nezadržitelně končí a rodiče nad ním přestávají držet ochrannou ruku, vypořádává se s normalizační atmosférou, která toto období poznamenala "humpoláckou tužkou", čmárající absurdní hieroglyfy i během jeho dospívání. A pak se čas valí dál a najednou jsou tu první zkušenosti se smrtí, která se dotkne někoho blízkého. Náznaky epizod a příběhů jsou zřetelné i v dalších číslech tohoto cyklu. Jsou psány střízlivým až lakonickým jazykem, který pouze umocňuje konkrétní atmosféru prožitku, dojmu nebo i oněch chvějivých minut, v nichž se probouzely rozhodující impulzy vedoucí ke vzniku básnických úvah a glos, jež jsou v tomto cyklu rovněž obsaženy.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíJANOTA, Vít
NázevNoc a déšť
AutorVít Janota
Vydání
Měřítko
Místo vydáníV Praze
Země vydáníČesko
NakladatelDauphin
Rok vydání2013
Rozsah82 s.
Durata
Vybavení
Rozměry20 cm
Počet stran82
Doprovodný materiál
Název ediceČeská slova
Poznámka
ISBN978-80-7272-469-7
Cena228
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiKoupím si v trafice Le Figaro... --; Cožpak jsem nezápasil s démony... --; V ostré zatáčce... --; Jako by se hroutila... --; Podpírám otce... --; A ještě ta noc... --; Po celý rok... --; Nečekaná větvění... --; Z hospody šli jsme mlčky... --; Zatrpklá vůně dužnatého plevele... --; Kalibrovaná přesnost přístrojů... --; V šeru nad dálnicí... --; Poslední tři sloky --; Za šera... --; Frankfurter Allgemeine... --; Spletitými soutěskami... --; V polospánku je slyšet... --; Sedmdesátikorunovou stravenku... --; Literáti ze severu čtou v Malostranské besedě --; Býti básníkem --; Pod železniční spojkou... --; Haiku XXXL --; Před poštovním úřadem... --; Není to tak dávno... --; Zdobné fasády měšťanských domů... --; Přijmeme brahmána... --; Tváře žen nahlížet... --; Holčička... --; Slepovat střepy... --; Také jsme prý měli... --; Nachový karfiól... --; Karlín tam a zpět --; Jenom se na malou chvíli probudit... --; Básníci z Prahy čtou na severu --; Mezi bodem tání a bodem varu... --; Ono to samozřejmě může...

Lístek

MARC
Náhledy
Noc a déšťNoc a déšťNoc a déšť