Kniha

Netoužím po ráji

Vydání: Odeon 1975 | Jazyk: čeština | Signatura: B 15895 | Chci jiné vydání

Zajímavá a ojedinělá sbírka dvorské lyriky z pera Václava, vévody lucemburského a brabantského, mladšího bratra Karla IV.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Netoužím po ráji

Další vydání

(2)

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Verše se dochovaly díky tomu, že je francouzský básník a kronikář Jean Froissart zařadil do veršovaného rytířského románu Méliador. Poezie vévody Václava prozrazuje básníka znalého uměleckých norem i estetických kánonů své doby. Doplněno doslovem A. Bejblíka.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíVÁCLAV Lucemburský
NázevNetoužím po ráji
AutorVáclav Lucemburský ; [dosl. naps. Alois Bejblík], [Jozef Felix] ; [z fr. orig. vybr. a přel. Gustav Francl]
PřekladatelFrancl, Gustav
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydánícs
NakladatelOdeon
Rok vydání1975
Rozsah141 s.
Durata
Vybaveníil.
Rozměry15 cm
Počet stran141
Doprovodný materiál
Poznámka
Cena15
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiPochválit chtěl bych zraky své... --; Věru mi nikdo neuvěří... --; Nade vše toužím milovat... --; Z ničeho se tak neraduji... --; Pamětliv povinnosti své... --; Velkou radost mám v duši... --; Tolikrát dal jsem vše, co mám... --; Má paní, ponechám vám... --; Je-li má touha nesmírná... --; Má vládkyně, má sladká paní... --; Prcháte přede mnou a rozhněvána... --; Bez šalby, změn a nestálosti... --; Vzpomínku, paní má... --; Častokrát v sladké vzpomínce... --; Ať v kterémkoli koutě světa... --; Bůh chraň ji před nudou a zlem... --; Bolest v radostné opojení... --; Dobrý cit ve mně probouzíte... --; Ať se mnou je, kdo v radosti chce žít... --; Když vzpomenete někdy na mne... --; Po celý život, bez ustání... --; Kdo majetkem a statky oplývá... --; Na celém širém světě není... --; Z celé své duše sloužit chci... --; Vzpomínky prchnou jako dým... --; Já nevím, zdali strasti milostné... --; Ať kdekoli jsem, příteli... --; Mé srdce samá radost je... --; Vaše krása tak hluboce... --; Chci jistotu mít v ujištění... --; Ví Bůh, jen tehdy radost mám... --; Věru, že neznám radost větší... --; Má sladká paní, pokud vím... --; Má paní, byl bych spokojen... --; Žal mizí rychleji než stín... --; Milenci přináší prý utrpení... --; Kdybych nejlepší způsob znala... --; Když štěstěna, jež často falešná je... --; Odjíždím, a přec s vámi jsem... --; Přátelství vaší společnosti... --; Bez výhrad váš chci být... --; Potěšení chci vyhledat... --; Vám si chci, paní, stěžovati... --; Já po ničem víc netoužím... --; Vzpomínka radost vyvolá... --; Potěšení radostné... --; Příteli, střezte poctivě... --; Myšlenky na vás utěší mne... --; V první den roku chtěla bych... --; Proč máte v srdci pochybnosti... --; Po ničem tak netoužím... --; Když za věrné milování... --; Bohu, jen bohu poroučím... --; Vám, paní má, chci patřit jen... --; Všechna má radost, všechno štěstí... --; Příteli milý, nelkejte... --; Byla bych velmi potěšena... --; Kéž každý zví dnešního dne... --; Stále jsem a vždy budu váš... --; Nikdy, to zcela jistě vím... --; Tak často o něze já čtu... --; Má radost, moje štěstí, klid... --; Nedávejte se napospas... --; Aby zlí pomlouvači v bolestech... --; Ať pomlouvač se jak chce snaží... --; Já volám chválu na vše strany... --; Má krásná paní, vím, že jsem... --; Což závistiví pomlouvači... --; Ničemu nevěřte, má paní... --; Kéž Bůh mu dobrý osud chystá... --; Ať se to lidem líbí nebo ne... --; Nad nejrůznější krásy světa... --; Myslím-li na vás, radost mám... --; Všechno ode mne smíte chtít... --; Velkou radost mi působí... --; Usmívejte se, lásko milá --; Protože, lásko má, stále víc se mi zdá... --; Můj miláčku, můj poklade... --; Miluji sladkost vzpomínek...; Václav, vévoda lucemburský a brabantský,; Kurtoazní lyrika vévody Václava /

Lístek

MARC
Náhledy
Netoužím po rájiNetoužím po ráji