Kniha

Nejlepší české básně 2010

Vydání: Host 2010 | Jazyk: čeština | Signatura: B 21546

Druhý básnický almanach z tvorby současných českých autorů obsahuje téměř čtyřicet textů, které byly vybrány z časopisů, knižních edic či z internetových stránek.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Nejlepší české básně 2010

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

I tato ročenka vznikala podobným způsobem jako před rokem vydaný sborník až na to, že se změnila jména editorů. Tentokrát se na edici podílelí básníci Jakub Řehák a Miloslav Topinka. Stejně jako v loňské ročence, i v této nejsou u jednotlivých příspěvků uvedeni autoři, které však lze identifikovat podle jednoduché technické pomůcky. Topinka ve své stručné předmluvě vysvětluje, že se do knihy rozhodl zařadit především ty verše, v nichž lze rozeznat opravdový prožitek, "zdokumentovaný" ovšem kvalitní a přirozeně i různorodou básnickou formou a ponejvíce reflektující proměny současného světa, v němž nic není jisté. Publikace je pak doplněna rozsáhlým závěrečným esejem Jakuba Řeháka, ve kterém se zamýšlí v několika blocích nad úrovní a stavem české poezie i jejich tvůrců v roce 2010.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíNEJLEPŠÍ
NázevNejlepší české básně 2010
Autor textuMatys, Rudolf; Kunová, Anna; Řehák, Petr; Gold, Jiří; Borzič, Adam; Novák, Jan; Typlt, Jaromír; Placák, Jan; Voda, David; Halmay, Petr; Šiktanc, Karel; Fischerová, Viola; Dousková, Irena; Hruška, Petr; Bolechová, Kateřina; Janele z Liků; Michalová, Alžběta; Puršl, Ladislav; Kudláček, Slavomír; Borkovec, Petr; Janda, Robert; Špecián, Filip; Langer, Martin; Správcová, Božena; Boček, Miroslav; Řezníček, Pavel; Král, Petr; Váradi, Petr; Bouška, Kamil; Szpuk, Roman; Ctibor, Pavel; Buddeus, Ondřej; Kolmačka, Pavel; Guziur, Jakub; Nebeský, Ladislav; Fišmeister, Miroslav; Wernisch, Ivan; Brikcius, Eugen; Krchovský, J. H.
Vydání1. vyd
Měřítko
Místo vydáníBrno
Země vydáníČesko
NakladatelHost
Rok vydání2010
Rozsah147 s.
Durata
Vybavenífot.
Rozměry20 cm
Počet stran147
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7294-409-5
Cena199
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiKrálovna /; Už neláme krky... /; Kost v lese /; Jaro /; Nejprve... /; Sivá veselka /; Elg /; Panenství ve víceprostoru /; Zahrada /; Neštítit se svého těla... /; Na zeleni... /; Barvy... /; (Spjatost) /; Pláň /; Bota /; Mu (jako přizdisráč) /; Dědci a děti hubený se nebijou! /; Attá móšel b-geút... /; Noční život /; Zjara už konečně odlítnu s havrany... /; Autodafé ve Stráži n. N. /; Návštěvy /; Hradec byl dnes v jednom květu... /; Připomenutí o sítech /; Requiem za meruňku /; Jevobjev... /; 16 z dopisu, po celanovi /; Noční korespondence přátel /; Kolem kůlny /; O básnících a poezii v roce 2010 /; Sakr /; Zakazuji vám létat /; Let /; Dne 23. 6. 2003 jsem zažil... /; Tónina /; Ostré slunce proplouvalo stráněmi Řípu... /; Ve znaku /; Ty budeš leda tak utírat krávám prdele! /; Ohne Dich /; Smrt mrtvým! /

Lístek

MARC