Kniha

Nejkrásnější bývají na útěku

Vydání: Paseka 2009 | Jazyk: čeština | Signatura: B 21274

Antologie obsahuje autorovy verše ze všech jeho sbírek (kromě prvotiny "Noc plná křídel") i dosud nepublikované básně z rukopisů.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Nejkrásnější bývají na útěku

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Šrut sestavil tento soubor z pěti básnických knih, vydaných v letech 1967-2007. Jeho "milostná i nemilostná poezie", jak označil tuto antologii v podtitulu, v sobě zahrnuje pestrou škálu reflexí, pro které je příznačný poněkud ironický až skeptický pohled na svět, obohacený mnohdy romantickými prvky. Tak je tomu například i v jeho miniaturách "Přehlásky", které tento výbor zahajují: na malém prostoru dokáže Šrut navíc rozehrát bohatou představivost, která vynika jemnými tahy i smyslem pro detail. Svazek pokračuje ukázkami z cyklu "Červotočivé světlo" z konce šedesátých let, kdy autorovy strofy, i pod vlivem počátku normalizace, dostávají mnohem drsnější tóny. Dlouhé roky pak autor nemůže oficiálně publikovat, do literatury významně promluví až roku 1997 básnickou skladbou "Zlá milá", příběhem o citově drásavém a do jisté míry i tragickém vztahu mezi mužem a ženou, jemuž je věnována třetí část této knihy. Samotný závěr pak tvoří existenciálně laděné verše z dosud poslední Šrutovy sbírky "Papírové polobotky", které jsou ještě doplněny sedmi autorovými dosud nepublikovanými básněmi.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíŠRUT, Pavel
NázevNejkrásnější bývají na útěku
Podnázevmilostná a nemilostná poeozie 1967-2007
AutorPavel Šrut
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníV Praze a Litomyšli
Země vydáníČesko
NakladatelPaseka
Rok vydání2009
Rozsah95 s.
Durata
Vybavení
Rozměry20 cm
Počet stran94
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7432-016-3
Cena190
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiStmívání --; Večer --; Pocit noci --; Noc --; Bižutérie psaná v zahradě --; Jinošská bižutérie --; Atonální bižutérie --; Znovu --; Příběh --; Zlomek --; Kde --; Hra --; Listopad --; Láska --; Vlhké myši spánku --; Pohádka o měně. Pod habrem --; V rybničném bahnu... --; Po hroznech --; Jakápak ona je má milá --; Dům u jezera --; Úzká krajina --; Venkovský dům --; V jiném domě --; V úzkém domě --; Doma --; Sníh: epilog --; Hlubina bezpečnosti --; Tesknice --; Milostná noc --; Ti dva --; Jistá žena --; Pozdní návraty --; Sonet o józe --; Klapou --; Ráno --; Žena má obvykle dva prsy --; Tolik mne miluje --; Kámasútra --; Příběh slasti --; Příběh slasti (douška) --; V kině Čas --; Pohádka plná náhod --; Voyeur N. --; Žádná metafora --; Venuše --; Setkání --; Sblížení --; Oddálení --; Happy end --; Po letech --; Nejkrásnější bývají na útěku --; Snímkování ze štítu --; Prší deštěm --; A ještě --; Nejkrásnější bývá loučení --; Nad Barrandovem svítá --; Horečka --; Přijdeš? --; Snímkování ze štítu; Přehlásky --; Červotočivé světlo --; Zlá milá --; Brožované básně --; Papírové polobotky

Lístek

MARC