E-kniha

Needle-book

Vydání: Městská knihovna v Praze 2017 | Jazyk: čeština

Básnická sbírka nejvýraznějšího představitele generace debutující v 90. letech 20. století, obsahuje verše z let 1998-2003.

Více informací...

Dostupné on-line nebo jako e-kniha

Získat Přidat na seznam
Needle-book

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Zatímco v autorových předchozích pracích se zdálo, že směřuje k melodické zpěvnosti, jsou nové verše kontrastem k tomu, co dosud naznačil. Zůstává zde formální vytříbenost, ovládaná jak ve volném, tak i vázaném verši, ale básně se tentokrát ubírají až do prozaizující roviny, v níž autor ostrými tahy načrtává syrovou, mnohdy až nelibozvučnou výpověď o složitých cestách člověka, jenž se snaží obohatit své duchovní poznání. Jak titul napovídá, Borkovcovy básně lze chápat i jako pomyslné vpichy do lidského nitra, které mají tu jemnější, tu bolestnější obrysy.

Popis
Čtenářská kategoriee-kniha
ZáhlavíBorkovec, Petr
NázevNeedle-book
AutorPetr Borkovec
VydáníV MKP 1. vydání
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelMěstská knihovna v Praze
Rok vydání2017
Rozsah1 online zdroj (79 stran)
Durata
Vybavení
Rozměry
Počet stran79
Doprovodný materiál
Název ediceSoučasná česká poezie
Poznámka
ISBN978-80-7587-333-0; 978-80-7587-332-3; 978-80-7587-334-7; 978-80-7587-335-4
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiPozději narozený; Ve mně je konec i počátek skryt.... --; Od lampy k lampě světlo vrávorá... --; Zápis z roku 99 --; Praha-Berlín --; Ve světlých lesích --; Dvě sovy --; Skvrny lesklého světla --; Zpráva Henriettě --; Řezničina --; Tchangská báseň --; Báseň složená na příkaz vladaře --; Černá barva a mat se tlučou říční hladinou... --; Trasa řeže do krajiny. V tuto chvíli... --; Zima ve městě --; Terče strak nad zlatým deštěm --; A. B. --; Mehwa --; V oku vážky --; Pozorování, 25/6/2001 --; A. F. --; Straka koupající se ve svrchní větvi... --; Vůbec ne jiné seskupení hvězd... --; 14/8/2002 --; Že se to ke mně všechno obrací... --; Ráno, strom podávající si... --; Rozepsáno v den smrti --; Vyprovázím sám sebe v osmý den měsíce --; Judolia, Strangalia --; Ani jsem to všechno nečetla... --; Stav vody, říční režim, práce, puls... --; Bez překážky --; Překlad --; Hrušně se vytrácejí... --; V jejich oddychování je slyšet skrumáž hlasů.. --; Oko --; Pokračuji v Bishopové --; Douglaska rozechvívaná od paty... --; Kenneth Ralph Dickinson, River Landscape, 1912 --; V kavárně Prager Diele --; Vývraty, polomy. Slova, na nichž jsme se... --; Podstřešní okno dokořán jak víčko... --; Kdo přepsal Beroun na Berlín... --; Mráz --; Zamrzá řeka. Proud dře o pilot. --; Na polích za městem byl sníh, a není,... --; V únoru sýkorka přilétá k ruce s knihou... --; Hřiště Úl --; Záznam z K. --; Začínám podle veršů A. Z. --; Do alba A. I. --; Po obědě, nikdy se mi nepsalo tak lehce --; V mrazu, na cizím parapetu --; San Pietro --; Okno v přízemí, nad Něvou, tam... --; Ve mně se konec i počátek skrývá...

Lístek

MARC