KnihaDigitalizovaný titul

Nebovidy

Vydání: Národní památkový ústav - územní odborné pracoviště v hlavním městě Praze 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: D 21693

Publikace zpřístupňuje hlavní výsledky archeologických a stavebně historických bádání na území jižní části Malé Strany, kde se na úpatí Petřína rozkládala osada, která beze stopy zanikla v rozšiřujícím se středověkém městě.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Nebovidy

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Práce představuje ucelený pohled na dějiny někdejší neagrární středověké osady Nebovidy v zázemí Pražského hradu. Je založena na vyhodnocení jak četných archeologických nálezů, tak i pramenů písemných. Práce vychází z výsledků výzkumů pražského pracoviště NPÚ, realizovaných během posledních 35ti letech v jižní části Malé Strany, které zásadně změnily pohled na vývoj středověkého osídlení pražského podhradí. K významným objevům učiněným v daném mikroregionu patří nálezy raně středověkého opevnění, odkrytí neznámých románských a gotických staveb, dokumentace středověkých pohřebišť, komunikací, sídlištních situací i výrobních objektů dokládajících výrobu a zpracování železa i barevných kovů. Druhou část knihy tvoří příspěvky specialistů, věnované historii kostela sv. Vavřince, jeho nástěnným malbám, antropologickému rozboru kosterního materiálu ze zkoumaného pohřebiště, flóře a vegetaci Nebovid i nálezům neželezné metalurgie. Třetí část publikace tvoří katalog provedených archeologických výzkumů rozdělených do 27 výzkumných akcí se sumarizací nejdůležitějších výsledků. Nakladatelská anotace (kráceno).

Popis
Čtenářská kategoriekniha
Čtenářská kategoriedigitalizovaný titul
ZáhlavíHAVRDA, Jan
NázevNebovidy
Podnázevstředověká osada v pražském podhradí : medieval settlement around Prague Castle = Nebovidy
AutorJan Havrda, Michal Tryml
Autor textuTryml, Michal
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníV Praze
Země vydáníČesko
NakladatelNárodní památkový ústav - územní odborné pracoviště v hlavním městě Praze
Rok vydání2013
Rozsah475 s.
Durata
Vybavenífot., il., mapy, tabulky, plány
Rozměry31 cm
Počet stran475
Doprovodný materiál
Název ediceArcheologické prameny k dějinám Prahy ;
Poznámka<Elektronická verze přístupná pouze v knihovně.>
ISBN978-80-87220-12-2
ISSN1803-232X
Cena490
Obsahová char. "OCH"D5c1a2
Obsah OCHuPraha 1. Malá Strana.

Lístek

MARC
Náhledy
NebovidyNebovidy