KnihaDigitalizovaný titul

Náměstí Vítězství v Praze-Dejvicích

Vydání: vl.n. 1939 | Jazyk: čeština | Signatura: HD 1816

Návrh na urbanistické řešení celkového konceptu tzv. Nových Dejvic (z části i Bubenče) soustřeďující se především na centrální část území - Vítězné náměstí.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Náměstí Vítězství v Praze-Dejvicích

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Pro Dejvice jako novou čtvrť zpracoval již v letech 1921–1924 arch. Antonín Engel zastavovací plán. Opíral se tehdy o u nás nové urbanistické zásady rakouského architekta Otto Wagnera (1841–1918). Teorie tzv. vídeňské moderny počítaly se souvislou blokovou zástavbou města a s přísným geometrickým řádem uliční sítě, kterou až druhotně měla oživovat vložená náměstí a další urbanistické prvky. Odborníci uvádějí, že právě Dejvice v projektovém zpracování A. Engela představují v největším měřítku a nejdůsledněji uplatnění Wagnerových zásad u nás. Engelův regulační plán je tvořen hvězdicovitou uliční sítí, sbíhající se v centrálním náměstí. To je tvořeno prostorovým celkem o kruhovém půdorysu. Jednotlivé hlavní třídy se na křižovatkách rozbíhají do přilehlých ulic a prostranství různých geometrických tvarů. Hlavní náměstí zamýšlel Engel obestavět monumentálními budovami klasického stylu. V letech 1928–1934 vznikly většinou podle Englova projektu objekty čs. armády (budova Generálního štábu ad.) i činžovní domy. Původní Engelovy záměry však nebyly zcela realizovány a jejich řešení tak přešlo hluboko do poválečné doby (komplex budov ČVUT na severozápadní straně). Neuskutečněna také zůstala monumentální brána (podle vzoru Vítězného oblouku v Paříži), která měla být architektonickým dovršením náměstí a měla je uzavřít směrem k severu. Zdroj: http://www.praha6.cz/aktuality/aktualita.php?ID=625&String=

Popis
Čtenářská kategoriekniha
Čtenářská kategoriedigitalizovaný titul
ZáhlavíENGEL, Antonín
NázevNáměstí Vítězství v Praze-Dejvicích
PodnázevJeho vznik, vývoj a stavba : Zvláštní otisk z Průvodce světem techniky, seš. 7
AutorAntonín Engel
Vydání
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydánícs
Nakladatelvl.n.
Rok vydání1939
Rozsah9 s.
Durata
Vybavení10 obr.
Rozměry
Počet stran9
Doprovodný materiál
Poznámka<Elektronická verze přístupná pouze v knihovně.>
Obsahová char. "OCH"D5b3a2
Obsah OCHuPražská architektura 20. a 21. století. Projekty a koncepce výstavby Prahy. Územní plánování rozvoje Prahy. Pražská sídliště. Pražské stavební podniky. Rekonstrukce pražských nepamátkových objektů.

Lístek

MARC
Náhledy
Náměstí Vítězství v Praze-DejvicíchNáměstí Vítězství v Praze-Dejvicích