Kniha

Nahé srdce, abych tichostí sršel

Vydání: Petrkov 2017 | Jazyk: čeština | Signatura: B 23830

Půvabný výbor z básnického díla Bohuslava Reynka, který vybral a uspořádal Zdeněk Hron, zasvěceným doslovem opatřil Rudolf Matys. Jako ilustrační doprovod jsou použity reprodukce Reynkových grafických obrazů.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Nahé srdce, abych tichostí sršel

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Editor Zdeněk Hron představuje v tomto výboru tu část básnické tvorby Bohuslava Reynka, která přibližně vznikala v letech 1912 až 1940. Během tohoto téměř třicetiletého období se Reynek projevuje jako výsostný básník, podpírající klenbu katolické poezie a obracející se až k průzračné mystičnosti. Reynek dokáže své reflexe podat jak klasickým rýmovaným jazykem, tak i jako básně v próze. Zvláště pak ve druhém případě dovedl tento útvar k naprosté dokonalosti, v níž má své vyhraněné místo pevná křesťanská víra, která se ovšem rozpíná od mnohdy bolestné naděje až k tragickým představám. Reynek navíc dovedně využívá i barokních prvků, které se ale časem postupně ztrácejí a místo nich nastupují na první pohled prostá a jednoduchá zobrazení přírodních jevů, jež básníka provázejí v jeho rodném kraji. Tyto motivy ovšem Reynek vynalézavě skicuje v rytmicky dokonale vyváženém verši, v jehož obsahu se například mění nálady ročních období, pokora, duchovní hlediska, lidské bytí i smrt.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíReynek, Bohuslav
NázevNahé srdce, abych tichostí sršel
AutorBohuslav Reynek
Vydání
Měřítko
Místo vydání[Havlíčkův Brod]
Země vydáníČesko
NakladatelPetrkov
Rok vydání2017
Rozsah107 stran
Durata
Vybaveníbarevné ilustrace
Rozměry18 cm
Počet stran107
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-87595-63-3
Cena280
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiŽízně --; Primavera --; Bílý šeřík --; Samota --; Kdyby vešel... --; Smutek země --; Bohu Otci --; Tušení jeseně --; Hledám odpočinutí --; Památka z Concarneau --; Milostná píseň --; Nevím --; Rybí šupiny --; Kočky --; Alej --; Tanec Salomein --; Samota --; Krajina ve snu --; Útěcha nemocnému --; Hodina dvanáctá --; Věcná duha --; Žebř Jakobův --; Had na sněhu --; Dar spleenu --; Kraj úzkosti --; Zánik --; Krutá noc --; Jarní vítr --; Kohout a den --; Stigma --; Lazarové --; Těžká noc --; Živá loď --; Vesna --; Vůle Boží --; Dívce u klavíru --; Ráno --; Lávka nad řekou --; Svítání v zimě --; Idyla jitřní --; Straka na zahradě --; Stesk --; Moucha v lampě --; Pařez v ohni --; Glosa zimní --; V postě --; Kozlata --; Dumka Noemova --; Vlasy --; Žáby --; Pavouk --; Jeřáby v mlze --; Úsvit v listopadu --; Rorate --; Úsvit v ulicích --; V lednu --; Krysa v parku --; Holubice neúprosná --; Sníh --; Žalář --; O koledě --; Útěk do Egypta --; Boží muka --; Dvorky --; Večer

Lístek

MARC