Kniha

Na chůdách snu

Vydání: Dybbuk 2016 | Jazyk: čeština | Signatura: B 23491

Pod italsky znějícím pseudonymem Simonetta Buonaccini se ukrývá básnířka 1. poloviny 20. století Lily Šebestová, provdaná Bočanová (1893-1935). Podstatná část jejího díla byla vydána posmrtně, mimo jiné zásluhou F. X. Šaldy nebo Pavla Eisnera.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Na chůdách snu

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Formálně i obsahově zajímavá sbírka, ve které se všemi dostupnými prostředky odehrává boj o sebevyjádření. Literární historička Nella Mlsová, zabývající se mimo jiné tvorbou S. B., uvádí, že při četbě autorčiných sbírek je často obtížné rozlišit, nakolik její texty představovaly uvědomělou komunikaci s vnějším světem a nakolik jsou "pouze" projevem intimních úvah. Nejen básnířčiny současníky napadala otázka původnosti jejích děl. Ve sbírce, která představuje tvorbu z posmrtně vydaných básní a rukopisné pozůstalosti, se míhají přímé citace Máchova Máje, aluze na Vrchlického, Machara, básně Růženy Jesenské a jiné. Na chůdách snu je tak či onak pozoruhodné memento doby, které se po svém vyrovnává s odkazem 19. století ve snaze srovnat krok s evropskými směry, ve 20.-30. letech především se surrealismem.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíBuonaccini, Simonetta
NázevNa chůdách snu
Podnázevvýbor z díla
AutorSimonetta Buonaccini
VydáníVydání první
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelDybbuk
Rok vydání2016
Rozsah92 stran
Durata
Vybavení
Rozměry18 cm
Počet stran92
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7438-156-0
Cena109
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiNejistý vítr začal vát... --; Tři --; Všechno se mi zdá oranžové... --; Podzim --; Ty jižní větře z dálky duj... --; Včerejšek čekal zaklet pod světlými vlasy... --; Můj prsten leží pod mořem... --; Dnes vykopali hrobníkovi hrob... --; Podzimních vichřic truchlivé míjení... --; Jde za mnou stále štěkot psa... --; Dobrý den přátelé... --; Moře --; Noc --; Magnificat --; Vln tmavé stříbro šplouchá tmou... --; Den --; Ruce --; Je pozdní večer první máj... --; Jediná věta soumraku se chvěla... --; Lomcuje večer srdcem mým... --; Přichází divná, nemoudrá hodina... --; Jízda --; Jak obličej modly rozpálena... --; Opilí růžovým světlem... --; Cítím mrazení to jsi ty to jsi ty... --; Nechte se milovat vlny... --; Procházka --; Já loni byla smutna... --; Je Velký pátek hostii pod jazykem mám... --; Zakletý dům --; Černá vlaštovka sedla na telegrafní drát... --; Utíkej krásko zelených dnů... --; V duhovém dešti nad vodou se tluče... --; Proč zatínat vždycky zuby... --; Otisky zubů na jablko... --; Dej uzráti mi mořská závrati... --; Jen pro mne --; Podobizna --; Maličké místo mezi sklenicí a rtem... --; Podzim --; Studený vítr pere do strnišť... --; Taková smutná luna... --; Cesta --; Štědrý den --; V hlubinách poslední utonulí... --; Skleněná miska vydává modrou zář... --; Lampa v okně --; Snad jarní vítr pod mrakem... --; Po skleněné podlaze střevíce mé...; Hadi mi vylízali uši, já slyším a zním... /

Lístek

MARC