Kniha

Mizející ve voliéře

Vydání: Dybbuk 2011 | Jazyk: čeština | Signatura: B 21838

Sbírka veršů současného surrealistického básníka a prozaika starší generace (*1942) je alegorickým zamyšlením nad katastrofálním stavem dnešní civilizace.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Mizející ve voliéře

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Řezníček napsal tuto sbírku v letech 2008-2011 a vložil do ní obrazy a představy o světě, v němž už nic nemá logiku a vše neodvratně spěje k zániku a zmaru. V rychlém tempu střídá autor scény, v nichž se od úvodní básně projevuje pocit "marné existence", která se může týkat nejen živých bytostí, ale i vesmíru a hvězd. V Řezníčkových vizích vystupují a meditují nad smyslem života slavní umělci i významné osobnosti, mezi něž patří třeba Picasso, Antonín Slavíček, Byron či de Gaulle. I oni se však především stávají účastníky jakéhosi panoptikálního představení, v němž cihelnou proletí rychlík, z komínů létají spálené panenky a na Olšanských hřbitovech se začnou střílet nebožtíci, čímž dají podnět k vyvolání další světové revoluce.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíŘEZNÍČEK, Pavel
NázevMizející ve voliéře
Podnázev(2008-2011)
AutorPavel Řezníček
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelDybbuk
Rok vydání2011
Rozsah83 s.
Durata
Vybavení
Rozměry17 cm
Počet stran83
Doprovodný materiál
Název edicePoezie ;
Poznámka
ISBN978-80-7438-045-7
Cena97
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiSemiramis --; Lidi --; Albert Speer na břehu Sprévy --; Vrah Šebka --; Střelné zbraně --; Bez názvu --; Americký Středozápad --; Talíře odnášejte do Holandska --; Atriplex --; Unesl jsem ji já --; Filosofická příručka --; Náměstí Tavistock --; Had --; Cihelna --; Deus absconditus --; Stížnost --; Stanné právo --; Střelba na Olšanech --; Božský pastýř --; Kabaret fosforek --; Podražená noha --; Vlak do Paddingtonu --; Potěmkin --; Vrána --; Ugrofinové --; Otočit klíčem --; U dvou Koček --; Přímo do čela --; Počmáraná nebesa --; Trafalgar --; Ve vodě --; Ratzinger --; Přes jezero --; Ústav pro přestárlé --; Lusknutí lusku --; Abbé Faria --; Regent street --; Titanic --; Plachetnice --; Fish and chips --; Setkání --; Patnáctiletý kardinál --; Tiso a Tito --; Zplihlé vlasy --; Ve staniolu --; Desnúdese. Acuertese. Abra la boca --; Cambronne --; Báseň, kterou napsal primář Karlach v sudu formalinu --; Kongo --; Kdo lže ten krade --; Námořník Selkirk --; Neapol --; Rukavičkáři --; Hemofilie --; Kosmos --; Mattoni --; Stín --; Matematika --; Porota se omluvila, že nemůže asistovat při exekuci z rodinných důvodů --; Modrý tón --; Uhlíř --; Zakažte jim létat --; Bouřka, nebo prostěradla --; Knapp --; Danajský dar řezníka J. --; Baron Claudius --; Mezi botami --; Básník

Lístek

MARC