Kniha

Mistr lopaty

Vydání: GplusG 2015 | Jazyk: čeština | Signatura: AA 78964

Třetí svazek syrové povídkové epopeje, v níž ruský autor podrobně vykreslil vlastní děsivé zkušenosti ze stalinských gulagů, obsahuje vzpomínky psané s jistým časovým odstupem a větší mírou srovnání a zpětného hodnocení než předchozí dva díly.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Mistr lopaty

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

"Síly srovnávat člověk sebere až po dvaceti třiceti letech", říká Šalamov v jedné z povídek třetího svazku povídkové ságy, v níž s nesmírnou syrovostí popisuje zážitky ze stalinských trestních táborů. Soubor uvozuje krátce popsaná situace, v níž se horečnatá mysl na nemocničním lůžku propadá do vzpomínek a minulých dějů. V následujících povídkách pak defilují tragické i krutě absurdní osudy trestanců kolymských lágrů, ale i vězňů ve vyšetřovacích celách či pacientů a personálu vězeňských nemocnic. Děj vzácně zabrousí i do života mimo táborové zdi, pro nějž je nicméně slovo "svoboda" sotva použitelné. Stručné, vypointované povídky střídají popisné pasáže, kde autor věcně a skoro nezúčastněně vyjmenovává fakta nelidských podmínek trestaneckého života. A jestli v prvních dvou svazcích (Kolymské povídky a Levý břeh) především vtáhl čtenáře do bezprostředního, syrového prožívání, v Mistrovi lopaty jde o vyprávění s odstupem, reflexi, která už má dost sil srovnávat a vynést i stručný soud, často v podobě temně lakonických vět - "Dnes umři ty, já až zítra.", "Lhostejnost ještě není podlost." Sbírku uzavírá Šalamovova esej O próze, v níž autor definuje zásady svého úsporného, dokumentárně strohého a maximálně prožitého stylu, jejž nazval "novou prózou".

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíŠALAMOV, Varlam Tichonovič
NázevMistr lopaty
AutorŠalamov ; přeložili Sergej & Jan Machoninovi
PřekladatelMachonin, Sergej; Machonin, Jan
VydáníVydání první
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelGplusG
Rok vydání2015
Rozsah346 stran
Durata
Vybavení
Rozměry20 cm
Počet stran346
Doprovodný materiál
Název ediceEdice knih Varlama Šalamova ;
Poznámka
ISBN978-80-7515-023-3
Cena299
Obsahová char. "OCH"A1
Obsah OCHuBeletrie pro dospělé čtenáře a mládež v češtině.
Název dílčí částiO próze; Záchvat --; Slovo nad hrobem --; Jak to začalo --; Písmo --; Kachna --; Byznysmen --; Kaligula --; Mistr lopaty --; RUR --; Bogdanov --; Inženýr Kiseljov --; Láska kapitána Tolleyho --; Kříž --; Kurzy --; První čekista --; Weismannista --; Do nemocnice --; Červen --; Květen --; V lázni --; Diamantový pramen --; Zelený prokurátor --; První zub --; Ozvěna v horách --; Berdy Totéš --; Protézy --; Honba za kouřem z lokomotivy --; Vlak

Lístek

MARC