Kniha

Mezi apokalypsou a ...

Vydání: Paseka 2004 | Jazyk: čeština | Signatura: B 19635

Výbor z poezie současného polského prozaika, básníka a dramatika, který svou tvorbou významně přispěl k obohacení evropského písemnictví 20. století.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Mezi apokalypsou a ...

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Róžewicz patří k těm autorům, kteří ve své básnické tvorbě programově usilují o tzv. "poezii po Osvětimi". V jeho případě to znamená, že se již od svého debutu v roce 1947 pokouší psát verše s vědomím, které jeho generaci dala zkušenost druhé světové války. Byla natolik silná a intenzivní, že autor dospěl k názoru, že už nikdy nemůže psát jako "předtím", tedy v období před touto světovou katastrofou. Róžewicz předkládá proto své básně s naléhavou potřebou vydat svědectví o všech rozměrech lidské existence: přemáhá vlastní a cizí samotu i rozpolcenost a snaží se dospět k obrazu, v němž je přes všechny trosky, zloby a nenávisti uložena pozitivní vize světa, která musí zůstat zachována a zachráněna. Výbor je doplněn řadou dokumentů a v působivé zkratce tak představuje život i dílo této jedinečné literární osobnosti.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíRÓŻEWICZ, Tadeusz
NázevMezi apokalypsou a ...
AutorTadeusz Różewicz ; [z pol. originálů vybr., uspoř. a přel., úv. studii naps. Vlasta Dvořáčková]
Autor textuStaff, Leopold
VydáníVyd. tohoto souboru 1
Měřítko
Místo vydáníPraha, Litomyšl
Země vydáníČesko
NakladatelPaseka
Rok vydání2004
Rozsah141 s.
Durata
Vybavení33 obr.
Rozměry20 cm
Počet stran141
Doprovodný materiál
Název ediceKlub přátel poezie. Základní řada
Poznámka
ISBN80-7185-602-9
Cena189
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiZáchráněný --; Maska --; Nářek --; Nazývám mlčením --; Dva rozsudky smrti --; Černokněžníkův učeň --; Kamenná obrazotvornost --; Kaštan --; Cizí --; Kopec --; Jatka --; Hotelové pokoje --; Olivová ratolest --; Proměny --; Jak dobře je mi --; Copánek --; Karneval 1949 Maškaráda --; Vraždění chlapců --; Sleduji očima --; Neodvažuji se --; Svědek --; Strom --; Bez nadsázky --; Moje ústa --; Zkouší --; Dopis mladým básníkům z Bratislavy --; Žebračka z Odense --; Básníkovy zelené růže --; Otec --; Papoušek --; Chvíle --; Marnotratný syn --; Chlapec v červené vojenské čepici --; Kamenní bratři --; Stál jsem na srázu hory --; Otevřená poema (fragmenty) --; Zlaté hory --; Uprostřed života --; Dveře --; Jsem realista --; Dopis lidožroutům --; Hry --; Rozhovor s princem --; Návrat --; Patetický žert --; Smrt --; Neznámý dopis --; V denním světle --; K srdci --; Odnětí břemene --; Kdo je básník --; Krmení Pegasa --; Nic v Prosperově plášti --; Ze životopisu --; Korektura --; Vyprávění o starých ženách --; Opony v mých hrách --; Svědkové aneb Naše malá stabilizace --; Na odjezd básníka a osobního vlaku --; Má poezie --; Poezie má zdravé ruměnce --; Křikl jsem na ni... --; Kácení stromu --; Viděl jsem kouzelné monstrum --; Mám už čas... --; Bez --; Křídový kruh --; Černé skvrny jsou bílé... --; Přerušený rozhovor --; Zrcadlo --; Dezertéři --; Ve světle čadivých lamp --; Domácí úkol --; Prognóza na rok 2000 --; Vichr se dobýval do oken... --; Čeho by bylo líto --; Viděl jsem Ho --; Úsvit den a noc s červenou růží --; Pavučina --; Na cestě... --; Básníkovo druhé tajemství --; Křivda --; Příhoda --; Poeta emeritus --; Déšť v Krakově --; Co nemám rád; "Psát poezii po Osvětimi" /; Křivda /; Příhoda /

Lístek

MARC
Náhledy
Mezi apokalypsou a ...Mezi apokalypsou a ...