Kniha

Město jeden kámen

Vydání: Dauphin 2015 | Jazyk: čeština | Signatura: B 23043

Třetí básnická sbírka výrazného představitele současné české poezie přináší verše, které hledají v obrysech kamenného města stopy po době dětství a dospívání.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Město jeden kámen

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Ladislav Zedník nezapře v této sbírce svou geologickou profesi, kterou ovšem propojuje s imaginativní básnickou představivostí. Syntézou odborného hlediska a sugestivní vizí tak naplňuje předpoklady, aby v jeho poezii ožívaly horniny a nerosty, jež jsou pro něho základem pro vytváření nového pochopení historie a prostředí, v němž žije. Pro Zedníka jsou ale dějiny ukotveny časem dětství a dospívání, dobou, kdy objevoval ono"město jeden kámen", jež se stalo jeho domovem, v němž nacházel na každém kroku překvapení, které později uchopil jako jakousi "zkamenělou" vzpomínku, jež zůstala podobně jako trilobit na dně barrandovského moře vězet v jeho paměti a čekala pouze na okamžik, až ji autor z těchto hlubin vyzvedne a obrazně probudí. Tímto způsobem zároveň básník dovedně skloubil zaniklý svět s přítomností: návraty do minulosti jsou obkrouženy až magickou aureolou, zvrásněnou doteky skalních stěn nebo dokonce představou korálových útesů, které na místech jeho mladistvého bytí kdysi existovaly. Ale právě v tomto odkrývání dávných stop spatřuje básník souvislost se současností, neboť to prastaré, co po věky zdánlivě spočívá v absolutním klidu, není mrtvé, ale mnohdy naopak překlene oblouk přes reminiscence až k dnešku.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíZEDNÍK, Ladislav
NázevMěsto jeden kámen
AutorLadislav Zedník
Vydání
Měřítko
Místo vydáníV Praze
Země vydáníČesko
NakladatelDauphin
Rok vydání2015
Rozsah98 stran
Durata
Vybavení
Rozměry21 cm
Počet stran98
Doprovodný materiál
Název ediceČeská slova
Poznámka
ISBN978-80-7272-734-6
Cena228
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiBarrandeum --; Ordovik; město a obytné krystaly --; Cementárna Radotín --; Skákací panák --; Ložnicový panák --; Traťový panák --; Recyklace --; Portrét zmizelé --; Lyrika všednosti; základy chemie všednosti --; Základy chemie všednosti --; Tělo/Město jeden kámen --; Kamenět; Čas, jaký čas --; Barrandeum; podolský plavečák --; Vyvrhnout to patetické zvíře --; Barrandeum ; expozice fosilií --; Chvění --; Natvrdo --; Podoby --; Kolibřík v pohybu --; Antropocén; satelitní čtvrtí --; Ordovik; Neosvitly --; Výtoň; co bylo a co zůstalo --; Naděje; vymítání větru --; Evoluce v jedné kapce; epilepsie --; Recyklace --; Ale --; Se dvěma tmami a převodem --; Recyklace; v Říši středu --; Zabitý --; Skákací panák; vzkříšený --; Modlitba skákacího panáka na sklonku zimy --; Skákací panák u psycholožky --; Houslový panák --; Sebestředný --; V kavárně --; Vyšetřovatel --; Člověče, nezlob se (... a panák vodky) --; Traťový panák deistický --; Co vzkázal traťový panák v odpověď na dopis; paměť ROM --; Přírodní lyrika --; Filmový klub --; Diskuse --; Milostná báseň --; Lyrická mystika --; Čaroděj --; Pohřešovaná; tvé boty --; Zmizelá; místa --; Zabitá --; Portrét zmizelé --; Automobilka Holan --; Normální, běžné a chladné --; Zimní --; Satelity --; Okreska --; Vazby --; Suspenze --; Roztok --; Hranice; s řekou na konci --; Tvary --; Panáci --; Zuby --; Odstrojování --; Fotky --; Odstrojování druhé --; Listovat ve fotoalbech --; Volný vztah --; Hladové úterý; nostalgie --; Nábřeží se stánkem a labutěmi --; ... vyskočit z hlavy i z kloboučku; panákovo krédo

Lístek

MARC