Kniha

Město je náš les

Vydání: Fra 2014 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22931

Rozsáhlý básnický konvolut jednoho z nejvýznamnějších tvůrců české poezie ve druhé polovině dvacátého i na počátku tohoto století je zasvěcený tématice města v jeho nejrozmanitějších podobách.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Město je náš les

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Ojedinělý opus Petra Krále údajně vznikal již od konce šedesátých let a sleduje básníkovo setkávání s městskými celky, bytostné vnímání proměn, jimiž procházejí a v nichž se odráží neustále se zrychlující tep doby. Král "proplouvá" aglomeracemi zvučných jmen (Praha, Brusel, New York) nejen jako neúnavný kosmopolita, ale i jako ahasver, který bedlivě a spíše s nedůvěrou pozoruje jejich metamorfózy. Je svědkem tuposti davů, valících se centry, náměstími i starobylými uličkami s takovou intenzitou, že lidská individualita ztrácí schopnost zastavit se a vyhledat své kdysi oblíbené místo, jež mu dávalo prostor pro přemítání, pro zaznamenání jedinečnosti okamžiku. Ztrátu intelektuální samoty násobí obavy z bezohledných developerských snah, jejichž cílem je vyčerpat všechny prázdné plochy, rozšiřovat výstavbu a "postarat se" městům o zcela novou tvář. Je tu ale nebezpečí, že po této plastice ztratí původní obličej oduševnělost i krásu inspirativního prostoru, jehož dotek bude možné oživit už jen ve vzpomínkách, na starých filmových záběrech či ve fotografiích. I proto Petr Král v závěru úvodního slova může tvrdit, že "dokud ten prostor nenajdeme, je jistě město dál náš jediný les..."

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíKRÁL, Petr
NázevMěsto je náš les
AutorPetr Král
VydáníVydání první
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelFra
Rok vydání2014
Rozsah360 stran
Durata
Vybavení
Rozměry18 cm
Počet stran360
Doprovodný materiál
Název ediceČeská poezie
Poznámka
ISBN978-80-87429-66-2
Cena299
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiZ epopeje --; Hřebík v hedvábí --; Pod standartou nedělí --; Maso ve větru --; Jednou --; Mám --; Paříž přes cestu --; Tak --; Souřadnice --; Zima se... --; Den démantová... --; Zprávy o chodci --; Chlebové prsty v tahu... --; V noci --; Modrá jen výzva... --; V modré... --; V dusání... --; A pořád ten... --; Třaslavé... --; Náš les --; Vzpomínáš? Šli... --; Bez okrajů --; K vrůstání... --; Docela u... --; V závorkách... --; Léto --; Noviny --; Umřel aha... --; Neděle --; Ta --; (I ta co...) --; Živá... --; Vzduch znovu... --; Dál sychravíme podzimní... --; Znovu namále Lampy... --; A válka... --; Konec dne --; Jak tu jsi... --; Hoří --; Postupovat držet se... --; Jízda --; Daleká... --; Freelance --; Město je... --; A viděls někdy... --; Třikrát --; Jako by --; (V kleci téhož... --; Bez námahy zas... --; Sendvič který by Budha nepozřel --; Na co že... --; Město škrt --; Sotva béžová --; Přijde pak... --; Čas průkopníků --; Zdravit --; Spěchající... --; Ruksaky... --; Nakonec pomfrit --; Je neděle ale... --; Nechte si... --; Dvory --; Tam --; Vrstvy --; Prach měst, stopy... --; Obyvatel rozlohy --; Pánové živě... --; A dnes --; Ratolesti --; Jdem dál výlohy... --; Dál zdejšími meandry --; (A v Pompejích náhle...) --; Palác --; Saxofonistovy... --; V popelavých... --; V noci prázdném... --; Teď --; Restaurace --; (A v Praze : VESTY...) --; Pod prádlem předem... --; Za hradbou... --; Večer hasne... --; Město (ruka... --; Čekáme --; Na nároží --; Na mřížích --; Morning Song --; Hlásím --; Šlo o to pohnout... --; Hned do podzemí... --; Polička, drkotání --; (A znovu...) --; Menu --; Návštěvy --; V cizím městě --; SÁDLO... --; Pondělky se... --; V nedohledné... --; Bílá neopouštěla... --; Šlince žíhaly... --; Někdy jako bys... --; Vypadlí sem... --; Kroužíme... --; Plamen sirky marně... --; V chůzi jsem... --; Oholit se zas vhodit... --; Pořád jsme si... --; Co se teď... --; Byl jsem jen... --; Ještě v nás... --; Podívat se... --; Co ale... --; Je noc stůl... --; Ve frontě... --; Poslední... --; Co je? Jako... --; Umřel z piána... --; Pořád my... --; Stavy... --; Ve svahu --; V dnešku --; Podél dní ta... --; Vize říkal... --; Níž --; Noc... --; Tvůj zámek... --; V noci jen... --; Kosý úsměv jara --; Jaro nás... --; Éra --; Okruhy --; Obzor --; Za oknem hrad --; A teď... --; Venku --; Rád... --; Města stárla... --; Přeměstí --; Ach maso --; Umřel na... --; Dráhy --; Montevideo --; Gent --; Doupata hospod a prostor kolem (Brusel) --; My, grachty, shora závěsná noc --; Fronta --; Palmáre --; Ulice a dál --; Šafaříkova --; A v zahradě... --; (Města...) --; Sezóna --; Brokát --; Léto zasutá... --; Provedl jsem... --; Dát se... --; Exit --; Ještě ódu --; Piště si --; Vzdálenosti --; Křižovatka --; V Praze... --; Mánesova 7 --; Teď vidím...

Lístek

MARC