Kniha

Města a měšťané perem badatelky

Vydání: Pavel Mervart ve spolupráci s Filozofickou fakultou Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem 2022 | Jazyk: čeština a němčina | Signatura: D 30247

Výběr studií historičky a archivářky zabývající se dějinami měst raného novověku. Velká část příspěvků je zaměřena na sociální, ekonomické a náboženské poměry na Novém Městě pražském.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Města a měšťané perem badatelky

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

V příspěvcích věnovaných sociálně-ekonomické charakteristice Nového Města pražského autorka zveřejnila nové poznatky, ke kterým dospěla v průběhu dlouholetého systematického zkoumání raně novověkých městských knih a studia současné české i zahraniční odborné literatury. Zjistila, že podle počtu deskových domů, šlechtických paláců a postavení městských elit Nové Město neustupovalo významějším českým městům. V tomto ohledu se dá srovnávat pouze se Starým Městem pražským. Ve sborníku dále najdeme články věnované výzkumu pražských elit v uvedeném období a jejich vlivu na politiku města. Nové pohledy na význam Jednoty bratrské na Starém a Novém městě v době předbělohorské. Příspěvky, které se věnují českobratrským kořenům výtvarníků Karla Škréty a Václava Hollara k Jednotě bratrské.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíFejtová, Olga
NázevMěsta a měšťané perem badatelky
Podnázevpříspěvky (nejen) k dějinám měst pražských a jejich elitám v raném novověku : k životnímu jubileu Olgy Fejtové = Ausgewählte Studien von Olga Fejtová (nicht nur) zur Geschichte der Prager Städte und ihrer Eliten in der Frühen Neuzeit : herausgegeben zum 60. Lebensjubiläum der Autorin
Autork vydání připravila Markéta Růčková
VydáníVydání první
Měřítko
Místo vydáníČervený Kostelec, Ústí nad Labem
Země vydáníČesko
NakladatelPavel Mervart ve spolupráci s Filozofickou fakultou Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem
Rok vydání2022
Rozsah392 stran
Durata
Vybaveníilustrace, faksimile
Rozměry24 cm
Počet stran392
Doprovodný materiál
PoznámkaČástečně německý text, české a německé resumé
ISBN978-80-7465-536-4; 978-80-7561-358-5
Cena449
Obsahová char. "OCH"D5a4
Obsah OCHuPraha novověká. Přehledy pražských dějin 16. - 21. století. Praha za vlády Habsburků. České stavovské povstání v Praze. Pražská defenestrace. Bitva na Bílé hoře v Praze. Počátky občanské společnosti a dělnického hnutí v Praze.

Lístek

MARC