Kniha

Mesón El Centro

Vydání: Gallery 2010 | Jazyk: čeština | Signatura: B 21364

Další sbírka veršů básníka a filozofa Brikciuse se vyznačuje stejně jako autorovy předcházející práce humorem, ironií i parodií.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Mesón El Centro

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Autor shromáždil ve své nové sbírce řadu drobných epizodických námětů i jazykových hříček, které zpracoval většinou v miniaturních literárních útvarech, jež někdy svou strohostí dosahují až epigramatických rozměrů. Brikcius po tematické stránce těžil z nevyčerpatelného okruhu svých činností. V jeho poezii nalezneme určité scenáristické i výtvarné prvky, ozvěny autorových happeningů a v neposlední řadě i filozofické tendence. Ty se v tomto souboru představují zvláště ve druhé části, která odkazuje na učení Ludwiga Wittgensteina. Autorovy zájmy a další inspirační zdroje jsou však rozprostřeny na mnohem širší ploše. Brikcius se totiž mimo jiné ocitá, jak je naznačeno v titulu, v jakémsi pomyslném hostinci, kde rozjímá nad všedními i mimořádnými okamžiky, jež ho v životě oslovily a přinesly mu tvůrčí podněty. Tyto "kulinářské" úvahy se týkají například jeho vztahu k latinskému jazyku, poté přecházejí do eroticky lehce zabarveného podtónu, v němž nejsou vynechány jak různé etapy múzického vzplanutí, tak ani ironické "dohazovačské" pokyny.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíBRIKCIUS, Eugen
NázevMesón El Centro
Autor[Text a il.] Eugen Brikcius
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelGallery
Rok vydání2010
Rozsah85 s.
Durata
Vybavení
Rozměry19 cm
Počet stran85
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-86990-37-8
Cena222
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiStagnace v zenitu --; Jak jsem psal Holou na kaktus --; Resedi ano cano in cactum --; Wittgensteinův synovec --; Táčky s žákem Ludwiga Wittgensteina --; Logicko-filosofický dotaz --; Ty jsi moje múza... --; On je můj básník --; Když dva dělají totéž, je to někdy totéž --; Zátěž --; Múzérie --; Dceři sidonského krále --; Milostiplná --; Milostný dopis --; Námluvy --; Devětašedesátá --; Dohazovačský kalambúr --; Imagine (there is no heaven) --; Roh hojnosti v mesónu El Centro --; El Centro revisited --; Nerudův máz --; Uznání makaronskému děvčeti --; Sweet Georgia Brown --; Slávy Mína --; Fata Morgána --; Tuhá jistota --; Klínové quiproquo --; Kvílení --; Sklizeň na Klondiku --; Sen o lásce --; Televizní choť --; Televizní divák --; Čtenář novin --; Neslavný konec nultých let 2000-2009 --; Banco Casino --; Masérská kniha přísloví --; Masáž u Zlatého hada --; Vlastenecká --; Smutek obchodníka s deštěm --; Pár k pomilování --; Úsvit model --; Sivá veselka; Předmluvy --; Mlčení s Wittgensteinem --; Hovory s Erató --; Námluvy --; Ozvěny života v mesónu El Centro --; Chvalořečení --; Nařčení --; Domluvy --; Výslovný happyend

Lístek

MARC