Kniha

Magorova mystická růže

Vydání: Maťa 2019 | Jazyk: čeština | Signatura: B 24666 | Chci jiné vydání

Tři knihy poezie (Magorova mystická růže, Magorovo borágo a Mládí nevykouřené), jež český básník, publicista, výtvarný kritik a jeden z hlavních představitelů českého undergroundu Ivan Martin Jirous vydal poprvé samizdatem na počátku osmdesátých let.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Magorova mystická růže

Další vydání

(1)

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Během normalizačního období docházelo nejen k perzekuci autora ze strany tehdejších policejních složek, ale i k napadání a ohrožování jeho přátel. Pozice některých z nich se proto stávala krajně neúnosnou a Jirous na tuto situaci reagoval svou poezií, zejména pak titulní sbírkou, která uzavírá tento soubor. Autor v ní tvrdě kritizuje nejen společenské poměry, ale všímá si i věznění svých kamarádů (Petr Uhl), pronásledování výrazných osobností (Rudolf Battěk) či jejich vynuceného odchodu do exilu (Xena a Vladimír Zavadilovi). A třebaže je v některých textech básník i svébytným sebeironikem, z jeho textů naplno vyřazuje hněv a vzdor člověka proti dobovému útlaku, proti nadřazenosti a diktátu moci.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíJirous, Ivan Martin
NázevMagorova mystická růže
AutorIvan Martin Jirous
VydáníVydání druhé, v nakladatesltví Maťa první
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelMaťa
Rok vydání2019
Rozsah182 stran
Durata
Vybaveníilustrace
Rozměry15 cm
Počet stran182
Doprovodný materiál
Název ediceBouře ;
Poznámka
ISBN978-80-7287-240-4
Cena258
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiMládí nevykouřené --; Magorovo borágo --; Magorova mystická růže --; Vídeň --; Ciconiiformes --; Amalrikovi --; N. --; Panenka Marie usínajíc... --; B.R. --; Plamenem... --; Ach báseň... --; Nemáte doma... --; Daně --; H. --; Jakubovi --; Echo II --; Tak mi šumí v hlavě jako šumí v lesích... --; U.F.O --; T I.II.III. --; Československo --; D. --; 50. --; Podlouhle se dlouží stůl... --; Karmínový nos toho burana... --; Nakreslil jsem Dubskýmu obrázek... --; L. --; Tomášovi Garrigueovi Baťovi --; f. úzká jako úzkost... --; Fů, fů... --; Mnemosyné --; Volkstimme --; Sarančata se mi... --; Z.S. --; Co z tebe udělal Bůh?... --; R. --; Kapitulnímu ordinariátu v Brně --; Fúze už jede na plný pecky... --; Fúze fúzuje jak vichr... --; To mi... --; Zoufalá... --; Na to bych musel mít... --; Petrovi Uhlovi --; Ach... --; J. --; Uproglošé chadrna... --; Nejlepší slovenská odpověď... --; Stankovičovi --; Elizabet Ledererová polož mi na čuráka ruku... --; Radši bych byl sršeň a žral bych včely --; Egeus --; Na citeru a černými strunami... --; Dej tam Norwegian Wood... --; Jean-Paul Sartre seděl v parku... --; Položí-li se na meč... --; Položil Tě do vody plynoucí... --; Fialové oči koukají z vikýřů... --; Jestli by se andělé... --; Zahrada Hesperidek --; De capo al fine --; Dokončený je komín... --; Testament --; Aby se dosáhlo lesklých bílých větrů ve vlasech... --; M 30 --; Ty, který jsi stvořil vrata... --; Julianě --; V.B. --; Tak nám začíná jaro --; A jak nám pokračuje jaro --; Po padesátých létech se mi stýská --; Miloval bych tě i bez toho... --; Jiří Černego!... --; Mezi třetí a čtvrté žebro... --; Drahý Heinrichu Bölle... --; Láska --; Daníčkovi ptáka ořezali... --; IV. ... --; Ve chvíli... --; Mezitím co prší --; F. CH. --; Pitralon --; Jestli mne necháš umřít dřív... --; K modlitbě sv. Bernarda k Panence Marii --; Bearnan-Brighd's wine --; Petrovi Uhlovi --; J.J. --; N (II) --; P.T. --; M.H. --; J.K. --; Odjezd Xeni a Vládi Zavadilových --; Čurák divokých husí --; Xeňo ahoj... --; Na Smíchově je háven... --; S.K. --; DPP. Kovářovi, Bublanovi a Zajíčkovi --; S. Dalímu --; Dneska jsem v pátek sežral bůček... --; Až budeš prchat v Bernu do Lucernu --; Voni se k sobě tulej... --; Odysseus --; Z.B. --; Lahvová zeleň --; V.L. --; J.V. --; A kostely, co se stavěly... --; Tango --; A polekal se rybník plný leknínů... --; Rudolfu Battěkovi --; Jiřímu Gruntorádovi --; Jiřímu Voskovcovi --; Je-li Liboc Praha?... --; Fianchetto --; Cela č. 20 v Konviktské --; Pomalu pukalo... --; Sotva se dokončila noc... --; Probudila mne vůně Tvého těla... --; Moje žena leží v květovaných peřinách... --; Nad nevěstinným závojem...--; Jan Litomiský, ruchadlo boží --; Za zeleného houští v hnědých...

Lístek

MARC