Kniha

Levý břeh

Vydání: GplusG 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: AA 71877

Druhá z povídkových knih, ve kterých autor podává syrové svědectví ze stalinských gulagů, se soustřeďuje především na svět táborových lékařů, zdravotníků a marodů.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Levý břeh

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Jestliže v první knize své povídkové epopeje, Kolymských povídkách, podal Šalamov hrůzný obraz života v nejtěžších pracovních lágrech, který degraduje vězně na nejnižší zvířecí podstatu, ukazuje druhá z knih tu tvář trestanecké reality, jež je o malý krůček blíže lidství. Z největší části se povídky odehrávají v prostředí trestanecké nemocnice, která byla pro mnohé vězně vytouženou cestou k alespoň krátkému úniku. Představují přehlídku nejrůznějších existencí, působících zde jako lékaři a zdravotníci, i jejich svěřenců - odhodlaných simulantů i beznadějně umírajících, přičemž je mnohdy těžko odlišit jedno od druhého. Menší část povídek se odehrává v celách tranzitní věznice Butyrka, na pobyt v níž autor vzpomíná jako na dobu relativní svobody a vězeňské solidarity. Setkáváme-li se v povídkách Levého břehu s o něco menší krutostí, vystupuje tu o to jasněji bezmoc, vztek a absurdita lidských osudů, zhroucených často pro pouhý rozmar velitele, vyšetřovatele - nebo lékaře, protože ani "přátelé Aesculapovi" nebývají vždy nutně vzorem humanity.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíŠALAMOV, Varlam Tichonovič
NázevLevý břeh
AutorVarlam Šalamov ; [z ruského originálu] přeložil Jan Machonin, Sergej Machonin
PřekladatelMachonin, Jan; Machonin, Sergej
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelGplusG
Rok vydání2013
Rozsah263 s.
Durata
Vybavení
Rozměry21 cm
Počet stran263
Doprovodný materiál
Název ediceEdice knih Varlama Šalamova ;
Poznámka
ISBN978-80-87060-78-0
Cena289
Obsahová char. "OCH"A1
Obsah OCHuBeletrie pro dospělé čtenáře a mládež v češtině.
Název dílčí částiProkurátor Judeje --; Malomocní --; Na ambulanci --; Geologové --; Medvědi --; Náhrdelník kněžny Gagarinové --; Ivan Fjodorovič --; Akademik --; Mapa diamantů --; Neobrácený --; Nejlepší pochvala --; Potomek děkabristy --; Výbory chudiny --; Magie --; Lída --; Výduť srdečnice --; Kousek masa --; Můj proces --; Esperanto --; Zvláštní objednávka --; Poslední boj majora Pugačova --; Velitel nemocnice --; Antikvář --; Americká výpomoc --; Sentence

Lístek

MARC