Kniha

Letopis Vincenciův a Jarlochův

Vydání: 1957 | Jazyk: čeština | Signatura: X 560

České překlady dvou letopisů, které jsou pokračováním kroniky Kosmovy a tvoří důležitý pramen k českým dějinám druhé poloviny 12. století.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Letopis Vincenciův a Jarlochův

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Vincenciův letopis líčí vládu krále Vladislava I. a podrobně vypisuje zejména obléhání Milána. Autorem byl kaplan pražského biskupa, muž vzdělaný a dobře obeznámený s italskými poměry, který se osobně účastnil Vladislavovy výpravy do Itálie. Na Vincenciův letopis navazuje letopis opata milevského kláštera a zemského preláta Jarlocha (Gerlacha), který dovádí líčení událostí až do povýšení Přemysla na krále. Oba letopisy byly napsány latinsky a jsou nyní vydávány v českém překladu, opatřeném podrobnými poznámkami a vysvětlivkami. - Na s. 35 obr. přílohy ideální plán románské Prahy kolem r. 1200.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíLETOPIS
NázevLetopis Vincenciův a Jarlochův
Autor textuJarloch; Vincentius, Bellovacensis
Vydání
Měřítko
Místo vydání
Nakladatel
Rok vydání1957
Rozsah
Durata
Vybavení
Rozměry
Počet stran282
Doprovodný materiál
Poznámka
Cena20
Obsahová char. "OCH"X2c
Obsah OCHuStarší česká a slovenská literatura. Středověké písemnictví. Literatura 16.-18. století. Humanistická literatura. Barokní literatura.

Lístek

MARC
Náhledy
Letopis Vincenciův a JarlochůvLetopis Vincenciův a JarlochůvLetopis Vincenciův a JarlochůvLetopis Vincenciův a Jarlochův