Kniha

Letní rezidence Pražanů

Vydání: Národní památkový ústav - územní odborné pracoviště středních Čech v Praze 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: S 25316

Pěkně vypravená kniha představuje textem i fotografiemi vilovou čtvrť v Dobřichovicích u Prahy, kde vznikala od konce 19. století rekreační oblast pro movité Pražany a kde se vily staví do současnosti.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Letní rezidence Pražanů

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Publikace se zabývá vznikem a architekturou vilové čtvrti Brunšov (villegiatury) v Dobřichovicích v okrese Praha-západ. První vily zde byly postaveny v poslední čtvrtině 19. století v souvislosti s budováním železniční trati. Rekreační vily si stavěli bohatí Pražané, většinou právníci, bankéři, stavitelé. Vznikaly novorenesanční letohrádky s okrasnými zahradami a zároveň se vytvořila specifická společnost vilařů, kteří zde vedli společenský život při návštěvách, tenisu nebo koupání. Vily v Brunšově výrazně přibývaly na počátku 20. století. Na jejich architektuře můžeme vidět vlivy secese, kubismu, rustikalismu a později funkcionalismu. Některé vily projektovali známí architekti, např. L. Machoň (čp. 544), O. Polívka (čp. 161), K. Hilbet (čp. 143). Jiné mají zajímavé interiéry, např. na bytových doplňcích malby Z. Braunerové. Publikace uvádí i osudy vil po roce 1948, kdy byly odebrány vlastníkům nebo v nich bydleli nucení nájemci. Dnes jsou vily opět ve vlastnictví potomků původních obyvatel.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíKOUKALOVÁ, Šárka
NázevLetní rezidence Pražanů
PodnázevDobřichovice a vilová architektura 19. a 20. století
Autor textuCzumalo, Vladimír
Vydání
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelNárodní památkový ústav - územní odborné pracoviště středních Čech v Praze
Rok vydání2013
Rozsah445 s.
Durata
Vybaveníil. (převážně barev.), fot., plány, faksim.
Rozměry25 cm
Počet stran445
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-86516-75-2
Cena600
Obsahová char. "OCH"S2a4
Obsah OCHuArchitektura podle období: 19. a 20. století.

Lístek

MARC
Náhledy
Letní rezidence Pražanů