Kniha

Leninova vláda

Vydání: Nakladatelství Lidové noviny 2009 | Jazyk: čeština | Signatura: D 19125

Budování základů socialistické společnosti v sovětském Rusku v l. 1917-1924. Vliv Leninových ideí a politických koncepcí na podobu státu. Charakteristika jeho osobnosti, ideového systému a praktické politické i státnické činnosti.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Leninova vláda

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Monografie, která patří k prvním vědeckým dílům o V. I. Leninovi, byla vydána v polovině 30. let. Autor se snažil zachytit ideový vývoj architekta ruské revoluce a metody jeho vlády. Především chtěl popsat jeho podíl na formování nového společenského řádu. Vycházel ze studia pramenů, Leninových spisů a stranických dokumentů. Došel k závěru, že velký společenský a hospodářský přerod porevolučního Ruska byl nevratně poznamenán zaostalostí země a že v Rusku neexistuje skutečný socialismus, ale nová forma despotismu s některými socialistickými prvky. Samotná osobnost Lenina, bojovníka za beztřídní společnost, je, podle něj, zatížena myšlením carského absolutismu. Období jeho vlády bylo kombinací feudálních metod uplatňovaných ve jménu socialistických cílů. Sovětské zřízení bylo tudíž již ve svých prvopočátcích deformací původních socialistických ideálů.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíSLAVÍK, Jan
NázevLeninova vláda
Podnázev1917-1924
AutorJan Slavík ; [dosl. po 80 letech naps. Václav Veber]
VydáníVyd. 2., (v NLN 1.)
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelNakladatelství Lidové noviny
Rok vydání2009
Rozsah371 s.
Durata
Vybaveníobr.
Rozměry21 cm
Počet stran371
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7106-978-2
Cena289
Obsahová char. "OCH"D3a1a
Obsah OCHuDějiny bývalého SSSR jako celku. Ruské dějiny. Dějiny evropské části bývalého SSSR. Dějiny Ruska, Ukrajiny, Běloruska, Moldavie. Dějiny pobaltských republik (Litva, Lotyšsko, Estonsko). Dějiny zakavkazských republik (Gruzie, Arménie, Ázerbajdžán).

Lístek

MARC
Náhledy
Leninova vládaLeninova vládaLeninova vládaLeninova vládaLeninova vláda