Kniha

La traviata

Vydání: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění 1958 | Jazyk: čeština | Signatura: VB 64045

Český překlad libreta opery z prostředí pařížského polosvěta poloviny 19. století, v němž "zbloudilá", smrtelně nemocná Violetta opouští život kurtizány pro skutečnou lásku, pod tlakem společnosti se ale musí milovaného muže vzdát.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
La traviata

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Opera adaptující příběh z aktuální současnosti poloviny 19. stol. byla na nátlak cenzury před premiérou přesunuta do rokokového hávu 18. století. Při premiéře 6. března 1853 v Benátkách v La Fenice opera propadla. Opera byla mírně přepracována a po roce uvedena opět v Benátkách v Teatro San Benedetto s 26-letou koloraturní sopranistkou Mariou Spezia-Aldighieri, jejiž interpretaci Verdi rovněž připisovat triumf večera. Opera se v Praze uváděla poprvé 15.7. 1868 v Prozatimním divadle v překladu E. Züngela a J. H. Böhma, který se používal v ND v Praze až do r. 1942. Pak následovaly překlady Luďka Mandause (1943,1944) a Jiřího Jirouše (1948-1951, 1959-71). 13.01.1979 měla premiéru ve Smetanově divadle (Státní opera Praha) nastudování opery v překladu Zdeňka Knittla, který se od r. 1982 používal v úpravě Rudolfa Vonáska.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíPIAVE, Francesco Maria
NázevLa traviata
Podnázev(Violetta) : opera o třech dějstvích (čtyřech obrazech) = Violetta
Autorpodle románu Alexandra Dumase ml. "Dáma s kameliemi" napsal Francesco Maria Piave ; [hudba] Giuseppe Verdi ; [úv. stať napsal Ivan Jirko] ; přel. Zdeněk Knittl
PřekladatelKnittl, Zdeněk
Autor hudbyVerdi, Giuseppe
Vydání1. vyd. v SNKLHU
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydánícs
NakladatelStátní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění
Rok vydání1958
Rozsah82 s.
Durata
Vybavenínot. příkl.
Rozměry17 cm
Počet stran82
Doprovodný materiál
Název ediceOperní libreta. Řada II ;
Poznámka
Obsahová char. "OCH"V6
Obsah OCHuLibreta.

Lístek

MARC
Náhledy
La traviataLa traviata