Kniha

L'aurore invisible

Vydání: Petrkov 2008 | Jazyk: čeština a francouzština | Signatura: AF 1287

Bilingvní vydání obsahuje dva cykly veršů francouzské básnířky Suzanne Renaud, které vznikaly patrně již v první polovině minulého století.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
L'aurore invisible

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Francouzská básnířka Suzanne Renaud, žena velkého slovesného tvůrce Bohuslava Reynka, po sobě zanechala rozsahem nevelké, avšak celou její bytostí prodchnuté dílo, které se soustředilo především na lyrické reflexe. Snad žádný z autorčiných veršů se nerodil lehce: většinou vznikl jako důsledek dlouhého uvažování nebo pozvolného snění, kdy se autorka pokoušela nalézt odpovědi na závažné otázky, dotýkající se nejen způsobu jejího života, ale i atmosféry, která ji obklopovala a v níž se pohybovala. Jednou z nejvyšších hodnot Suzanne Renaud se proto stala snaha dosáhnout pocitu vnitřní pravdy, která je zřetelná i z veršů, obsažených v této publikaci. Jsou to strofy, jež jsou navíc podmalované jakýmsi romantickým koloritem, v němž se však zároveň skrývají i tesklivě melancholické ozvěny. Renaud s téměř plachou něhou vyslovuje prosté myšlenky, ve kterých dává prostor svým prožitkům, dojmům, obavám i vidinám. Pozoruje proměny ročních dob, odchod dne do noci a v neposlední řadě se i vrací nazpět do země, z níž přišla.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíRENAUD, Suzanne
NázevL'aurore invisible
PodnázevTušený úsvit
AutorSuzanne Renaud ; [il. Bohuslav Reynek] ; [z fr. orig.] přel. Jan Marius Tomeš
PřekladatelTomeš, Jan Marius
IlustrátorReynek, Bohuslav
VydáníV překl. J. M. Tomeše vyd. 2
Měřítko
Místo vydáníV Havlíčkově Brodě
Země vydáníČesko
NakladatelPetrkov
Rok vydání2008
Rozsah139 s.
Durata
Vybavení
Rozměry18 cm
Počet stran139
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-904061-0-0
Cena219
Obsahová char. "OCH"J5b
Obsah OCHuPoezie ve francouzštině.
Název dílčí částiDům dětství --; Pomáháte mně žít... --; Konec zimy --; Jarní déšť --; Jitro --; Vybledlé záclony --; Zavřený dům, už na březích stmívání bojácného... --; Jednou --; In memoriam --; Výročí --; Ocúny --; Ořechy --; Říjen --; Unaven jitry bez lásky po dlouhých nocích... --; Když prošel jsi už tolik, tolik plachých cest... --; Nespavost --; Nokturno --; Úplněk o všech svatých --; Zvon umírajících --; Zimní soumrak --; Už nepoznávám dnes smutky svých dávných dní... --; O skrytém místě sním... --; Déšť hebce šumí v zahradách... --; Bdi, Bože, nad domy a jejich klidným světem... --; Jsme šťastni dnes večer... --; Znavený pohled se upřeně na nás dívá... --; Bažina --; Srpnová luna --; Balkon --; Šedý plášť soumraku v krůpějích klekání... --; Ptáci v noci --; Je konec už nádherných dní... --; Let andělů sotva zřetelných... --; Pád z nebes čistých... --; Strome, už opadalý, jejž slunce poslední... --; Šum podzimu; krajem jde šelestění... --; Chci trpět s tebou, hubený, drsný čase... --; Podzim. Vše končí. Hřbitovní vane... --; Soumrak --; Dvéře v šeru --; Je pozdě; jsem sama se svou těžkou mukou... --; Jak severní vítr vanem... --; Navštívení --; Temnoty --; Netečné lesy, spící pod cizím nebem... --; V Savojsku; Okna do zahrad --; Nokturna --; K podzimu; Doslov

Lístek

MARC
Náhledy
L'aurore invisibleL'aurore invisible