Kniha

Květy z nahořklého dřeva

Vydání: Vyšehrad 2023 | Jazyk: čeština | Signatura: B 25934 | Chci jiné vydání

Reprezentativní výbor z tvorby Jana Skácela, jednoho z nejvýraznějších a nejoblíbenějších českých básníků dvacátého století.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Květy z nahořklého dřeva

Další vydání

(1)

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Nové grafické zpracování obsáhlé antologie, kterou ze Skácelova dnes již klasického díla sestavil literární kritik a historik Jiří Opelík. Tento výbor umožňuje představit Skácela jako básníka silné vnitřní kontinuity, jehož poezie se sice neustále proměňuje, ale přesto zůstává pro čtenáře nezaměnitelná. Základem této niterné kontinuity je konkrétní a zároveň přirozený čas a prostor jeho básní, který se stává základem pro vrstvení dalších obrazů a významů. Knihu doprovázejí ilustrace Pavla Sukdoláka. Nakladatelská anotace. Kráceno.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíSkácel, Jan
NázevKvěty z nahořklého dřeva
AutorJan Skácel ; texty vybral, uspořádal a doslovem opatřil Jiří Opelík ; ilustrace Pavel Sukdolák
IlustrátorSukdolák, Pavel
VydáníVydání druhé, v této úpravě první
Měřítko
Místo vydáníV Praze
Země vydáníČesko
NakladatelVyšehrad
Rok vydání2023
Rozsah216 stran
Durata
Vybaveníilustrace
Rozměry16 cm
Počet stran216
Doprovodný materiál
Název ediceVerše ;
Poznámka
ISBN978-80-7601-748-1
Cena349
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiPouta --; Cesta k nám --; Trám --; Strach --; Chlapec na voze plném jetele --; Kohouti --; Znorovy v noci --; Domy v Pavlově --; Dávno --; Jižní Morava --; Rosa coeli --; Nokturno --; Roviny --; Poledne --; Vesnická pieta --; Krajina s kyvadly --; Líto --; Smuténka --; Jiná smuténka --; Třetí smuténka --; Podzim za městem --; Podzim ve městě--; Perleť --; Kresba --; Domovské právo --; Ulice --; Jitro --; Předměstské kino --; Zahradnictví tety Marie --; Návrat --; Večer na lágru --; Konec poplachu --; Francouzce, s kterou jsem se bavil o počasí na nádraží v Salzburgu --; Vojáci městem šli --; Romance o smrti --; Chci život milovat --; Petrovi --; Jarní motiv --; Pětiletka --; Kolik příležitostí má růže --; Na slunci --; Vábení --; Rozchod --; Sonet místo růže --; Dobré věci --; Kvetoucí alej --; Zlatá brána --; Sonet jako talisman --; Sonet s krajinou místo náhrdelníku --; Kotlářská 35a --; Převozné pro Charona --; Té noci --; Čas --; Jabloňový vlak --; Rozestýlání --; Ze sbírek Naděje s bukovými křídly a Kdo pije potmě víno --; Čtyřverší --; Vteřina v lednu --; p. f. 1982-1989 --; Poezie --; Elegie na smrt Otakara Horkého, který psal básně a hrál na klarinet v cimbálové muzice --; Přísloví --; Tichá suma básnického umění --; Sonet o starých brněnských básnících --; Pláč pro Hekubu --; Těžká suma sochařského umění --; Na malířovu smrt --; Skrytá suma grafického umění --; Něžná suma grafického umění --; Tiché zabíjení aneb Stvoření básně --; Portréty dávno vyhynulých ptáků --; Nebáseň --; Stud jako padlý sníh --; Krajina s černým koněm a řekou zapomnění --; Jak se staví plot --; Zámek --; Sladký sen --; Pod jabloní --; Moudrý pták --; Tohle draci nedovedou --; Jaké má ryba i --; Nezapomeň --; Uspávanka s bývalými anděly a modrým ptáčkem --; Uspávanka se sněhem a krásnou paní --; Dům --; Sonet o červencové noci na Vysočině --; Noční udice --; Hlas --; Co je k ponechání --; Prosby --; Píseň o olivě --; Bolest --; Nesnadné léto --; Píseň o nejbližší vině --; Marsyas --; A víno těm kteříž jsou tesklivého ducha --; Báseň --; Verše věnované památce I.E. Babela --; Sonet o plivání z mostu do vody napsal Pseudolus otrok --; Tratidla --; Vzpomínky mrtvého harlekýna --; Zakázaný člověk --; Odměna --; Prosba --; Potom --; Horacio aneb Přátelství --; Kdo se vejde na housle --; Za zavřenýma očima --; Poděkování --; Celá v bílém --; Listopad --; Příliš čistý sníh --; Smutky --; Most --; Den vhodný k umírání --; Snímání posmrtné masky --; Pohřeb na samém konci léta --; Pohřeb v Hanoji --; Braní --; Hřbitov vinařů --; Most --; Mrtví --; Bez ptaní --; Protější země --; Proč je na světě smrt --; Uspávanka --; Ohledání těla --; Básníkův úmrtní list --; Posléze potvrzení o jeho duši --; Ticho; Kaple /; Na mořském dně /; Podzimní den /; Podobizna ptáka, který není /; Fuga smrti /; Můj život /; Písně ze Slepa /; Novoroční jízda na rybě /; Vyhláška v krajině mrtvých /

Lístek

MARC