KnihaDigitalizovaný titul

Kronika královské Prahy a obcí sousedních (Díl 4,)

Vydání: Lidové noviny 1996 | Jazyk: čeština | Signatura: D 11962/4

Publikace aktualizuje a doplňuje údaje tří dílů reedovaného Ruthova historického místopisu Prahy přelomu 19. a 20. století - čtvrtý svazek přináší informace o historii obcí připojených k Praze v letech 1923-1974.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Kronika královské Prahy a obcí sousedních
                        (Díl 4,)

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Čtvrtý díl Kroniky královské Prahy se pokouší doplnit informace o těch částech Prahy, které byly k hlavnímu městu připojeny až po vzniku Velké Prahy (rozšíření města předpokládal již František Ruth, proto podstatnou část v době vzniku Kroniky ještě samostatných měst a obcí, které byly k Praze připojeny k 1. lednu 1922, zahrnul již do svého díla). Doplňkový svazek se snaží obsahově přiblížit původním třem dílům Kroniky, koncipován je však poněkud odlišněji. Zachovává, včetně datace fotografického a obrazového doprovodu, časový horizont (počátek 20. stol.), ale využívá i výsledků archeologických výzkumů pozdějších let, dále uvádí datum připojení k Praze, údaj o lidnatosti k tomtuto datu a výjiměčně zmiňuje i novodobější události, které měly pro danou lokalitu zásadní význam. Hlavní rozdíl oproti Ruthovým svazkům spočívá v uspořádání publikace - hesla tvoří nikoli jména ulic, nýbrž názvy jednotlivých připojených obcí. Zmíněny jsou i osady zaniklé, hradiště doložená na území Prahy, některé samostatné usedlosti a několik významných přírodních útvarů. Součástí doplňkového svazku jsou oboustranné rejstříky názvů ulic (původní název z Ruthovy Kroniky a současný ekvivalent). Připojen je i biografický medailon Františka Rutha doplněný jeho bibliografií a stať zabývající se významem Ruthova monumentálního, dnes již klasického díla.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
Čtenářská kategoriedigitalizovaný titul
ZáhlavíHOLEC, František
NázevKronika královské Prahy a obcí sousedních
Označení a číslo částiDíl 4,
Název částiPřipojené obce a zaniklé osady
Autor textuLedvinka, Václav; Holec, František
Vydání1. vyd
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelLidové noviny
Rok vydání1996
Rozsah261 s., 8 příl.
Durata
Vybavenífot., obr., plánky
Rozměry30 cm
Počet stran261
Doprovodný materiál
Poznámka<Elektronická verze přístupná pouze v knihovně.>
ISBN80-7106-165-4
Cena583
Obsahová char. "OCH"D5c1
Obsah OCHuPražské pamětihodnosti. Soupisy a místopisné popisy pražských památek (celá Praha). Cestopisy o Praze a zeměpis Prahy. Obrazové a fotografické publikace Prahy s místopisným komentářem. Letecké snímky Prahy.

Lístek

MARC
Náhledy
Kronika královské Prahy a obcí sousedních
                        (Díl 4,)
                    Kronika královské Prahy a obcí sousedních
                        (Díl 4,)