Kniha

Kronika královské Prahy a obcí sousedních (Díl 2,)

Vydání: Lidové noviny 1995 | Jazyk: čeština | Signatura: D 11962/2

Faksimile druhé části (Karlova-U půjčovny) abecedně podle názvů ulic i větších celků města řazeného historického místopisu Prahy přelomu 19. a 20. století, jenž je dodnes jedním ze základních zdrojů informací o pražské historii a topografii.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Kronika královské Prahy a obcí sousedních
                        (Díl 2,)

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Třídílná Kronika královské Prahy spojující aktuální místopis let 1896-1904 s historickou topografií je monumentálním dílem gymnaziálního profesora klasické filologie, který v něm (později ve spolupráci s Josefem Teigem) s národněvýchovným cílem shromáždil pokud možno všechny historické údaje, ale i pověsti a zajímavosti o každé ulici tehdejší Prahy a o každém domě v ní. Autor zachycuje údaje nejen stavebně a kulturně historické, nýbrž i politické události, biografická data osobností, drobné reálie a kuriozity, připojuje i současné názory na podobu a další rozvoj města. Věnuje pozornost nejen izolovaně jednotlivým objektům, ale i významnějším urbanistickým souborům, zejména ulicím. Jeho cílem bylo rekonstruovat celý dějinný vývoj domů a ulic a dovést líčení od nejstarší historie až do nejnovější současnosti na přelomu 19. a 20. stol., během níž procházela Praha dramatickou přeměnou z převážně středověké metropole v moderní kapitalistické velkoměsto. Evidoval proto asananční zásahy a mizení historických domů i ulic, v nejednom případě zaznamenal i probíhající demolici nebo novou výstavbu (tyto skutečnosti sledoval dokonce i po té, co začala Kronika vycházet, a doplňky o jednotlivých objektech, nově připojených městských čtvrtích (Vyšehrad, Holešovice-Bubny, Libeň) a předměstích zahrnul do třetího dílu). Zároveň informoval i o perspektivních stavebních a regulačních záměrech. Výtvarně a dokumentárně hodnotná je i bohatá ilustrační výzdoba Kroniky, jež je dílem vydavatele Pavla Körbra. I přes nutnost kritického přístupu (různá míra propracovanosti jednotlivých hesel, nespolehlivost nebo dokonce chybnost některých údajů, obtížná ověřitelnost faktů) a populárně naučný charakter představuje Ruthova Kronika, zvlášť po zničení řady dokumentů při požáru pražského městského archivu v r. 1945, nepostradatelnou pomůcku pro odborníky. (Na základě stati V. Ledvinky doplňující 4. díl ).

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíRUTH, František
NázevKronika královské Prahy a obcí sousedních
Označení a číslo částiDíl 2,
Název částiKarlova třída - U Půjčovny
IlustrátorKörber, Pavel
Vydání2. vyd (v NLN 1)
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelLidové noviny
Rok vydání1995
RozsahS. 473-898, 12 příl
Durata
Vybavenífotogr., obr.
Rozměry30 cm
Počet stran473
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN80-7106-132-8
Cena643
Obsahová char. "OCH"D5c1
Obsah OCHuPražské pamětihodnosti. Soupisy a místopisné popisy pražských památek (celá Praha). Cestopisy o Praze a zeměpis Prahy. Obrazové a fotografické publikace Prahy s místopisným komentářem. Letecké snímky Prahy.

Lístek

MARC
Náhledy
Kronika královské Prahy a obcí sousedních
                        (Díl 2,)
                    Kronika královské Prahy a obcí sousedních
                        (Díl 2,)