Kniha

Kronika královské Prahy a obcí sousedních (Díl 1,)

Vydání: Lidové noviny 1995 | Jazyk: čeština | Signatura: D 11962/1

Faksimile první části (Anenská-Karlov) abecedně podle názvů ulic i větších celků města řazeného historického místopisu Prahy přelomu 19. a 20. století, jenž je dodnes jedním ze základních zdrojů informací o pražské historii a topografii.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Kronika královské Prahy a obcí sousedních
                        (Díl 1,)

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Třídílná Kronika královské Prahy spojující aktuální místopis let 1896-1904 s historickou topografií je monumentálním dílem gymnaziálního profesora klasické filologie, který v něm (později ve spolupráci s Josefem Teigem) s národněvýchovným cílem shromáždil pokud možno všechny historické údaje, ale i pověsti a zajímavosti o každé ulici tehdejší Prahy a o každém domě v ní. Autor zachycuje údaje nejen stavebně a kulturně historické, nýbrž i politické události, biografická data osobností, drobné reálie a kuriozity, připojuje i současné názory na podobu a další rozvoj města. Věnuje pozornost nejen izolovaně jednotlivým objektům, ale i významnějším urbanistickým souborům, zejména ulicím. Jeho cílem bylo rekonstruovat celý dějinný vývoj domů a ulic a dovést líčení od nejstarší historie až do nejnovější současnosti na přelomu 19. a 20. stol., během níž procházela Praha dramatickou přeměnou z převážně středověké metropole v moderní kapitalistické velkoměsto. Evidoval proto asananční zásahy a mizení historických domů i ulic, v nejednom případě zaznamenal i probíhající demolici nebo novou výstavbu (tyto skutečnosti sledoval dokonce i po té, co začala Kronika vycházet, a doplňky o jednotlivých objektech, nově připojených městských čtvrtích (Vyšehrad, Holešovice-Bubny, Libeň) a předměstích zahrnul do třetího dílu). Zároveň informoval i o perspektivních stavebních a regulačních záměrech. Výtvarně a dokumentárně hodnotná je i bohatá ilustrační výzdoba Kroniky, jež je dílem vydavatele Pavla Körbra. I přes nutnost kritického přístupu (různá míra propracovanosti jednotlivých hesel, nespolehlivost nebo dokonce chybnost některých údajů, obtížná ověřitelnost faktů) a populárně naučný charakter představuje Ruthova Kronika, zvlášť po zničení řady dokumentů při požáru pražského městského archivu v r. 1945, nepostradatelnou pomůcku pro odborníky. (Na základě stati V. Ledvinky doplňující 4. díl ). - V příloze je plán Prahy roku 1903.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíRUTH, František
NázevKronika královské Prahy a obcí sousedních
Označení a číslo částiDíl 1,
Název částiUlice Anenská - Karlov : S četnými illustr., 17 příl. a velkým plánem Prahy
IlustrátorKörber, Pavel
Vydání2. vyd (v NLN 1)
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelLidové noviny
Rok vydání1995
Rozsah472 s., 17 příl.
Durata
Vybavenífotogr.
Rozměry30 cm
Počet stran472
Doprovodný materiál1 pl.
Poznámka
ISBN80-7106-131-X
Cena643
Obsahová char. "OCH"D5c1
Obsah OCHuPražské pamětihodnosti. Soupisy a místopisné popisy pražských památek (celá Praha). Cestopisy o Praze a zeměpis Prahy. Obrazové a fotografické publikace Prahy s místopisným komentářem. Letecké snímky Prahy.

Lístek

MARC
Náhledy
Kronika královské Prahy a obcí sousedních
                        (Díl 1,)
                    Kronika královské Prahy a obcí sousedních
                        (Díl 1,)