Kniha

Krásné jho

Vydání: Ryšavý 2012 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22780

Antologie z díla významného českého básníka dvacátého století představuje klasika české poezie jako bytostného lyrika s dramatickým akcentem.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Krásné jho

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Oldřich Mikulášek v oblasti soudobé české poezie nepochybně a právem patří mezi největší osobnosti. To ostatně dokumentují i básně, které jsou do tohoto souboru zařazeny. V prvních básních jsou například zpracovány motivy, které vyjadřují atmosféru měsíčních i ročních období. Mikulášek dokáže i do těchto zdánlivě poklidných obrazů vnést dramatické napětí, jež se stalo jedním ze základních prvků jeho tvorby. Mnohem naléhavěji však tento výraz zaznívá v autorově intimní lyrice, která doslova třaská pod emocionálním vzrušením, jež někdy zasahuje až do bolestné existenciální roviny. Mikulášek důvěrně zná ony okamžiky, kdy "temná hudba rozlévá se v nach" nebo se květ růže náhle promění v hrozbu. Láska má u něho často podobu sladké závrati vedoucí až k utonutí z nerozumu, zůstává však přesto oním "krásným jhem", které svou uhrančivou silou "zmáčkne srdce". V závěrečných básních tohoto cyklu veršů pak autor čerpá náměty z přírody, kreslí portrét své matky a v podmanivých záběrech natáčí snímky z moravské krajiny.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíMIKULÁŠEK, Oldřich
NázevKrásné jho
AutorOldřich Mikulášek ; [ilustrace Stanislav Sedláček]
IlustrátorSedláček, Stanislav
Vydání
Měřítko
Místo vydáníBrno
Země vydáníČesko
NakladatelRyšavý
Rok vydání2012
Rozsah99 s.
Durata
Vybaveníil.
Rozměry21 cm
Počet stran99
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7354-105-7
Cena79
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiZáří --; Zima --; Vločky --; Malá píseň --; Skřivánek --; Štěstí --; Vzplanutí --; Milostná --; Zátiší --; Růže --; Jen o listu --; Staří koně --; Divoké kačeny --; Běžící luna --; Nejzávratnější let --; Láska --; Třešňový květ --; Mamince --; Balada o Smrtelné ulici v Třebíči --; Mé ptactvo --; Hlaveň --; Jarní bubnování --; Krásné jho --; Oh, porazte mne, chlapci --; Ortel --; Labutě --; Vyvolavač --; Zem zelená je, zelená je zem... --; Ten pohár vína orosený... --; Tož pojďte, chlapci, upijem ten žal... --; Má mě ráda, nemá mě ráda... --; Tvůj prs mne vidí a dech slyší... --; Finále

Lístek

MARC